Home Nieuws Sport Nieuws Wilfried Bony keert bij N.E.C. terug in de Eredivisie

Wilfried Bony keert bij N.E.C. terug in de Eredivisie

© PlanetZone

N.E.C. heeft Wilfried Bony vastgelegd. De 33-jarige aanvaller tekende vandaag een contract dat hem tot het einde van het seizoen aan de Nijmeegse club verbindt. De Ivoriaan sluit na het ontvangen van zijn tewerkstellingsvergunning per direct aan bij de selectie van trainer Rogier Meijer.  

Wilfried Bony werd op 10 december 1988 geboren in Bingerville, te Ivoorkust. De aanvaller groeide op in Abidjan en werd in 2007 topscorer bij Issia Wazi, waarna hij vertrok naar Sparta Praag in Europa. Via Vitesse en Swansea City kwam de Ivoriaanse spits uiteindelijk in de Engelse top terecht bij Machester City. Nadien kwam de aanvaller nog uit voor Stoke City, Swansea City, Al-Arabi en Al Ittihad. In november 2020 werd het contract van Bony bij Al Ittihad ontbonden, sindsdien zat hij zonder club.  

“Ik ben blij om bij N.E.C. aan de slag te gaan. Nadat Ted van Leeuwen, met wie ik altijd goed contact heb onderhouden, me polste om in Nijmegen aan de slag te gaan heb ik weloverwogen de beslissing genomen voor N.E.C. te tekenen. Na de ontbinding van mijn contract in Saudi-Arabië was ik er nog niet klaar voor om te stoppen met voetbal. In Nederland heb ik een fijne tijd gehad en ik ben heel blij dat ik de kans krijg om in de Eredivisie uit te komen. Hoewel ik me ervan bewust ben dat dit voor sommigen een gevoelige overstap is, verwacht ik dat ik een eerlijke kans krijg om me op een positieve manier te presenteren aan onze supporters. Ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk wedstrijdfit te worden, zodat ik snel belangrijk kan zijn voor het team”, stelt Wilfried Bony.  

Onafgemaakte zaak die voetbal heet 

De zoektocht naar een vervanger van de langdurig geblesseerd geraakte spits Pedro Ruiz leidde N.E.C. aanvankelijk naar meer obstakels dan oplossingen. “Het vinden van een balvaste spits is altijd lastig, in de winter al helemaal. Daarnaast merkten we dat anno 2022 veel clubs huiverig zijn om spelers af te staan. Voor je het weet heb je een handvol positief geteste spelers en zit je in de problemen”, legt technisch directeur Ted van Leeuwen uit.  

“Wilfried past uiteraard in dat profiel, maar was gestopt met voetbal. Hij woont in Wales en hield zich fit door in zijn woonplaats bij de lokale profclub Newport County te trainen, dat actief is in de League Two. Hij had, op zijn 33e, het gevoel gekregen het voetbal te missen. Het was een onafgemaakte zaak en hij wilde het liefst terug naar het land waar hij met veel plezier gespeeld en geleefd heeft, Nederland.”  

Wilfried Bony en Ted van Leeuwen besloten de cirkel te sluiten. De technisch directeur haalde hem in de winter van 2010 van Sparta Praag naar Vitesse. “Ik volgde toentertijd een andere speler, maar kwam terug met Wilfried Bony.” In 2013 werd Bony met 31 goals topscorer van de Eredivisie en verdiende een transfer naar de Premier League. Via Swansea City trok hij naar Machester City, Stoke City, wederom Swansea City, Al Arabi en Al Ittihad. “Ik merkte dat Wilfried geen vrede had met zijn afscheid als voetballer. Hij is nog altijd uiterst gemotiveerd en erop gebrand zijn carrière op een goede manier af te sluiten. Bony is een man van zijn woord. We hebben ingecalculeerd dat Wilfried een aanzienlijke trainingsachterstand heeft. Dat is weg te werken. Voor iemand die al zo lang uit de roulatie is, vind ik hem nog opmerkelijk fit. Hij wil het liefst nog anderhalf jaar voetballen en dan zijn indrukwekkende loopbaan eervol eindigen. In de komende maanden gaan we zien wat we voor elkaar kunnen betekenen. Voor nu en het jaar daarop.”  

Bron en foto © N.E.C Nijmegen