Home Nieuws Sport Nieuws Van Asserboys tot SC Buitenveldert: Dit zijn de shirts van de voetbaliconen...

Van Asserboys tot SC Buitenveldert: Dit zijn de shirts van de voetbaliconen in de beeldentuin

© KNVB

Ter gelegenheid van de tweede editie van De Nationale Voetbaldag zijn de voetbaliconen in de beeldentuin van het KNVB-sportcomplex in Zeist van 10 tot en met 12 juni aangekleed in het shirt van de club waar zij ooit in het amateurvoetbal actief waren. Deze #trotsopmijnclub actie is de aftrap van een voetbalweekend waarin de kracht van het amateurvoetbal gevierd wordt. Eerder deze week werd al bekend dat op vrijdag 10 juni de Oranje-internationals tijdens de warming-up van de training ook in het shirt van hun voormalige amateurclub verschijnen.

Nederland kent zo’n 2500 voetbalverenigingen in het amateurvoetbal. Ieder met z’n eigen historie, gewoontes en gebruiken, maar allemaal voortgekomen uit dezelfde passie. De liefde voor voetbal gaat verder dan het veld en het brengt meer dan alleen overwinningen, nederlagen of gelijke spelen.

© KNVB

Bij een voetbalvereniging worden jongens en meisjes groot, sluiten ze vriendschappen voor het leven, werken ze aan het bevorderen van hun gezondheid en leren ze verantwoordelijk te zijn voor meer dan alleen het eigen geluk. In het weekend van De Nationale Voetbaldag staan we stil bij dit fundament van het Nederlands voetbal, hoe dit in het DNA van voetballiefhebbers verweven zit en dat dit van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maar ook: hoe belangrijk het is dat we dit verenigingsleven met z’n allen in stand houden. Gedurende het hele weekend openen honderden clubs verspreid over heel Nederland daarom de poorten om de buurt kennis te laten maken met hun vereniging.

Het weekend van De Nationale Voetbaldag wordt op vrijdag 10 juni ingeluid met de #trotsopmijnclub actie. Alle amateurvoetballers van Nederland worden opgeroepen om het shirt van hun club een dag lang te dragen. Speciaal voor deze gelegenheid is het KNVB-complex vanaf vrijdag 10 juni een oase van amateurshirts. Ook de voetbaliconen in de beroemde beeldentuin doen mee aan de shirtactie en dragen tot en met 12 juni het shirt van een club waar zij in hun jonge jaren actief waren.

© KNVB

De voetbaliconen in de beeldentuin vertegenwoordigen de volgende clubs:

Edwin van der Sar – vv Foreholte
Ruud Krol – Rood-Wit,
Frank Rijkaard – SC Buitenveldert
Ruud Gullit – De Meerboys
Willem van Hanegem – Velox
Johan Neeskens – RCH Heemstede
Abe Lenstra – Heerenveen
Johan Cruijff – AFC Ajax
Faas Wilkes – RSV HION
Piet Keizer – AVV Amstel
Marco van Basten – EDO
Rinus Michels – Asser Boys
Dennis Bergkamp – Wilskracht/SNL
Sarina Wiegman – ESDO.

© KNVB

De beeldentuin kwam in 1999 tot stand toen Johan Cruijff op initiatief van dagblad De Telegraaf het elftal en de coach van de eeuw mocht kiezen. In het jaar 2000 werden de beelden op het complex van de KNVB geplaatst. De tuin werd sindsdien twee keer uitgebreid. Bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de KNVB in 2017 met een beeld van Dennis Bergkamp en in 2019 na de tweede plek op het WK van de OranjeLeeuwinnen met een beeld van Sarina Wiegman. De beeldentuin staat symbool voor de voetbalgeschiedenis van Nederland en is dagelijks vrij toegankelijk voor bezoekers.

Bron en foto © KNVB

Vorig artikelMark Luijpers assistent-trainer bij MVV Maastricht
Volgend artikelReal Madrid haalt Aurélien Tchouméni voor 100 miljoen
Ik ben de eigenaar van Planetzone