Home Nieuws Sport Nieuws TOTO KNVB Bekerfinale: Wie gaat er winnen? Feyenoord of N.E.C ?

TOTO KNVB Bekerfinale: Wie gaat er winnen? Feyenoord of N.E.C ?

© PlanetZone

Aanstaande zondag, 21 april, staat de 105e editie van de TOTO KNVB Bekerfinale op het programma. In Stadion De Kuip treffen Feyenoord en N.E.C. elkaar. De Kuip is sinds 1989 de locatie waar de finale wordt gespeeld.

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag bij de KNVB in Zeist vertelde Arne Slot dat hij op zijn hoede is voor de kracht van N.E.C. De Feyenoord-trainer is met name onder de indruk van hoe de club uit Nijmegen zich in de tweede seizoenhelft staande houdt tegen de topclubs. N.E.C. werkte zich dit kalenderjaar op naar de zesde plaats van de eredivisie door onder meer van PSV (3-1) en FC Twente (1-0) te winnen en tegen Feyenoord gelijk te spelen (2-2). “Dat zegt, denk ik, genoeg over de ontwikkeling die ze hebben doorgemaakt, vooral na het moeilijke begin”, gaf Slot zijn complimenten aan de Nijmegenaren.

Meijer verwacht zondag een monsterklus te moeten klaren om met N.E.C voor het eerst in de historie de KNVB-beker te winnen. “We zullen de wedstrijd van ons leven moeten spelen om een goed resultaat te halen”, aldus Meijer. “Die kansen zijn er, uiteraard, maar dan moet je het wel op het veld laten zien.” N.E.C. verloor al zijn 4 eerdere bekerfinales.

Arne Slot in bekerfinales
Arne Slot (45) speelde in zijn carrière als voetballer (FC/PEC Zwolle, NAC, Sparta) 54 bekerwedstrijden, waarin hij negen keer scoorde. Als trainer reikte Slot één keer eerder tot de finale van de TOTO KNVB Beker. In het seizoen 2019/2020 haalde hij met AZ de eindstrijd, die hij met 3-0 verloor van zijn latere en huidige werkgever Feyenoord

Rogier Meijer in bekerfinales
Rogier Meijer speelde in zijn carriere als voetballer bij De Graafschap vijftien wedstrijden in het Nederlandse bekertoernooi, waarin hij niet scoorde. Als trainer presteerde de 42-jarige Achterhoeker het niet eerder om zich te plaatsen voor de finale van de TOTO KNVB Beker.

Bekergeschiedenis Feyenoord
Feyenoord heeft zeventien keer eerder in de finale om de KNVB Beker gestaan. Dertien keer wisten de Rotterdammers de beker ook daadwerkelijk te winnen. De eerste bekerfinale speelde Feyenoord in 1930, toen met 1-0 werd gewonnen van Excelsior. Vooral in de jaren ‘90 was Feyenoord succesvol in het bekertoernooi. In 1991, 1992, 1994 en 1995 werd de bekerfinale niet alleen bereikt, maar ook gewonnen. Op 22 april 2018 stond Feyenoord voor de laatste keer in de bekerfinale. Onder leiding van Giovanni van Bronckhorst wonnen de Rotterdammers met 3-0 van AZ.

Bekergeschiedenis N.E.C.
N.E.C. wist vier keer eerder de finale van de TOTO KNVB Beker te bereiken, in 1973 (verloren van NAC Breda), in 1983 (verloren van Ajax), in 1994 (verloren van Feyenoord) en in 2000 (verloren van Roda JC). Het meest historische Europese avontuur van de Nijmegenaren kwam wel voort uit het Nederlandse bekertoernooi. Als verliezend finalist plaatste N.E.C. zich in 1983 als club uit de Eerste Divisie voor de Europa Cup voor Bekerwinnaars. Nadat in de eerste ronde het Noorse SK Brann was uitgeschakeld, stuitte N.E.C. in de tweede ronde op FC Barcelona. In de thuiswedstrijd kwamen de Nijmegenaren op een 2-0 voorsprong, waarna de Catalanen alsnog met 2-3 wonnen. Met een 2-0 zege plaatste FC Barcelona zich voor de derde ronde.

Road to the final: Feyenoord
Feyenoord bereikte de TOTO KNVB Bekerfinale met louter thuiswedstrijden. In de tweede ronde wonnen de Rotterdammers met 2-1 van FC Utrecht. In de achtste finale kwam koploper PSV op bezoek, die met 1-0 werd verslagen. In de kwartfinale werd AZ met 20 aan de kant gezet. In de halve finale was FC Groningen de tegenstander, waarvan met 2-1 werd gewonnen. De topscorer van dit bekertoernooi komt vermoedelijk niet bij Feyenoord vandaan: alle zeven Rotterdamse doelpunten werden door een andere speler gemaakt.

Road to the final: N.E.C.
De road to the final begon voor N.E.C. doelpuntrijk. In de eerste ronde werd thuis met 5-3 afgerekend met Roda JC, terwijl in de tweede ronde de amateurs van GVVV met 6-1 opzij werden gezet. In de achtste finale was N.E.C. in De Goffert met 2-1 te sterk voor Go Ahead Eagles, terwijl in de kwartfinale ADO Den Haag met 3-0 werd verslagen. Om de finale te bereiken moest gewonnen worden van SC Cambuur. Dat lukte. Door een 2-1 zege op de Friezen staat de ploeg van trainer Rogier Meijer dit jaar in de bekerfinale in De Kuip

Laatste training N.E.C. voor de Bekerfinale © PlanetZone

Marianne van Leeuwen reikt TOTO KNVB Beker uit
Directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen reikt dit jaar de Dennenappel uit aan de winnaar van
de TOTO KNVB Bekerfinale. Zij wordt daarbij bijgestaan door hoofd competitie betaald voetbal Timo Reesink en een clubicoon van de bekerwinnaar. Bij winst van Feyenoord is dat Regi Blinker. Blinker (54) speelde tussen 1986 en 1996 ruim 300 wedstrijden voor de Rotterdammers. In die periode legde de linksbuiten met zijn club vier keer beslag op de KNVB Beker. Eén van die bekerwinsten was in
1994 ook tegen N.E.C., toen Feyenoord met 2-1 zegevierde. Degene die Van Leeuwen bijstaat als N.E.C. wint, is Frans Janssen. Janssen (69) speelde tussen 1977 en 1992 meer dan 400 wedstrijden voor de Nijmegenaren. In 1983 speelde de aanvaller de dubbele ontmoeting in de bekerfinale tegen Ajax. In 1994 was hij assistent-trainer toen N.E.C. in de finale tegen Feyenoord aantrad.

Serdar Gözübüyük leidt TOTO KNVB Bekerfinale
Serdar Gözübüyük fluit dit jaar de TOTO KNVB Bekerfinale. De scheidsrechter wordt langs de zijlijnen geassisteerd door Erwin Zeinstra en Johan Balder. Jeroen Manschot is vierde official. VAR bij deze finale is Pol van Boekel; hij zal in het ARAG Replay Center geassisteerd worden door AVAR Patrick Inia. Voor Gözübüyük is het de tweede keer dat hij de TOTO KNVB Bekerfinale leidt. Vijf jaar geleden floot hij in De Kuip Willem II – Ajax (0-4). In 2016 en 2018 was hij arbiter bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Voor de 38-jarige scheidsrechter is de finale de eerste wedstrijd in het bekertoernooi van dit seizoen. Hij kwam tot nu toe tot 438 wedstrijden in het betaald voetbal, waarvan 292 in de Eredivisie, 101 in de Keuken Kampioen Divisie, 9 in de play-offs en 34 in de TOTO KNVB Beker. In totaal is Gözübüyük bij 78 internationale wedstrijden op het hoogste niveau actief geweest.

VAR en doellijntechnologie in bekerfinale
In de TOTO KNVB Bekerfinale wordt zowel videoarbitrage als doellijntechnologie gebruikt. De VAR adviseert de scheidsrechter bij vier wedstrijdbepalende spelsituaties: penalty’s, rode kaartmomenten, doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan en persoonsverwisselingen. Het gaat hier om advies, de scheidsrechter blijft verantwoordelijk voor de beslissingen. Op het scherm in het stadion zal een tekst verschijnen als de VAR actief is. De VAR wordt vanaf de kwartfinales ingezet in het TOTO KNVB Bekertoernooi.

Feyenoord ‘thuis’ in eigen Kuip
Feyenoord is door loting formeel aangewezen als ‘thuisspelende’ ploeg. Hierdoor treden de Rotterdammers in hun traditionele rood-wit-zwarte thuistenue aan. N.E.C. speelt de wedstrijd in een uniek limited edition bekerfinaleshirt (zwart-wit-wit), gebaseerd op de ludieke sfeeracties van de supporters bij alle bekerwedstrijden dit seizoen. Naast de verwijzing naar de sfeeracties, staan in de nek van het shirt twee zinnen uit het lied ‘Dans je de hele nacht met mij’, dit seizoen omgedoopt tot het bekerlied van N.E.C.. De keeper van Feyenoord draagt een volledig blauw outfit, de doelman van N.E.C. een groen tenue. Scheidsrechter Gözübüyük en zijn team kleden zich in het groen-zwart. De wedstrijdbal van deze bekerfinale is de Nike Flight 23-24.

Verlenging bij gelijke stand
Indien de stand na negentig minuten gelijk is, volgt een verlenging van tweemaal vijftien minuten. Direct na de reguliere speeltijd wordt opnieuw getost voor doelkeuze of aftrap. Mocht na de verlenging van twee keer vijftien minuten de stand nog steeds gelijk zijn, dan wordt de strijd uiteindelijk beslist via een strafschoppenserie. Via loting voorafgaand aan de wedstrijd wordt bepaald bij welk doel de eventuele
strafschoppenserie plaatsvindt. Dit gebeurt in het bijzijn van de scheidsrechter en de teammanagers van beide ploegen.

Consequentie gele en rode kaarten
Spelers die vandaag met twee gele kaarten – dus rood – voortijdig van het veld moeten, zijn automatisch uitgesloten voor de eerstvolgende bekerwedstrijd in het seizoen 2024/’25 (dus niet voor het duel om de Johan Cruijff Schaal of de Eredivisie). Een directe rode kaart kan uitsluiting betekenen voor de eerstvolgende officiële wedstrijd van zijn club. Mocht tijdens de bekerfinale een directe rode kaart worden gegeven, dan vindt behandeling door de tuchtcommissie vóór de eerstvolgende competitiewedstrijd van desbetreffende club plaats. Een
eventuele beroepszaak in dat verband wordt echter pas na die eerstvolgende wedstrijd behandeld.

Winnaar speelt om Johan Cruijff Schaal
De winnaar van de TOTO KNVB Beker 2023/’24 verdient een startbewijs voor de 28 ste editie van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. De wedstrijd tussen de landskampioen en de TOTO KNVB Bekerwinnaar staat gepland voor vrijdag 2 of zondag 4 augustus (afhankelijk van eventuele Europese verplichtingen van de deelnemers aan de Johan Cruijff Schaal). De wedstrijd wordt gespeeld in het
stadion van de landskampioen.

Bekerwinnaar naar league phase Europa League
Winst van de TOTO KNVB Beker geeft recht op een plaats in de league phase van de Europa League. Als de bekerwinnaar in de top twee van de Eredivisie eindigt, schuift het bekerticket door naar de nummer vier in de competitie.

Introductie ‘Gouden Badjas’
Na afloop van de TOTO KNVB Bekerfinale wordt mogelijk de nieuwe topscorerstrofee geïntroduceerd: de ‘Gouden Badjas’. Deze trofee zal na afloop van de wedstrijd overhandigd worden als de topscorer van het toernooi bij één van de finalisten vandaan komt. Als de topscorer niet bij de selectie zit, wordt de trofee in de weken na de wedstrijd uitgereikt op de club van de betreffende speler. Voor deze wedstrijd betekent het dat de ‘Gouden Badjas’ vandaag wordt uitgereikt als N.E.C.-spelers Koki Ogawa of Rober González minimaal één goal maken of in het geval dat een Feyenoorder drie of vier keer scoort. Momenteel wordt de topscorerslijst aangevoerd door Kornelius Hansen van Almere City FC en Milan Smit van SC Cambuur met ieder vijf doelpunten.

Aantal gewonnen KNVB Bekers
20 Ajax
13 Feyenoord
11 PSV
4 AZ
4 Quick (Den Haag)
3 HFC
3 Sparta
3 FC Utrecht
3 FC Twente
2 HBS
2 VOC
2 Haarlem
2 RCH
2 DFC
2 Wageningen
2 Willem II
2 Fortuna ‘54
2 Roda JC
2 ADO Den Haag

Bron: KNVB Foto © PlanetZone