Home Nieuws Sport Nieuws Taylor Booth uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand november en Kenneth...

Taylor Booth uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand november en Kenneth Taylor is Johan Cruijff Talent van de Maand

© Eredivisie

Taylor Booth is de Eredivisie Speler van de Maand. De FC Utrecht-middenvelder heeft op basis van statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd in november. De 20-jarige Kenneth Taylor is verkozen tot het Johan Cruijff Talent van de Maand. Feyenoord is met drie spelers hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand, terwijl de overige selectie bestaat uit spelers van acht verschillende clubs. 

In verband met het WK in Qatar werden er in november slechts twee volledige eredivisiespeelrondes gespeeld en kwamen alleen Ajax, Vitesse, Feyenoord en SC Cambuur door een inhaalprogramma drie keer in actie. FC Utrecht sloot het jaar 2022 goed af: in eigen huis werd FC Groningen verslagen (2-1), terwijl ook FC Volendam (0-4) niet opgewassen was tegen de Domstedelingen.

De voormalig speler van FC Bayern München is de laatste vijf wedstrijden basisklant in de Utrechtse selectie en betaalt dat vertrouwen terug. Zo was Booth in november gemiddeld iedere twaalf minuten goed voor een schot of gecreëerde kans. Hij was dan ook in Utrecht de speler met de meeste schoten op doel (5) en gecreëerde kansen (6). Met een passnauwkeurigheid van 87,9% en twee doelpunten speelde de 21-jarige Amerikaan een belangrijke rol in de sportieve opmars van FC Utrecht. 

Booth werd in november in beide wedstrijden uitverkozen tot KPN Man of the Match. De Amerikaan is na Adam Maher (Oktober 2019) de tweede speler uit de Domstad die de Eredivisie Speler van de Maand-prijs wint. Naast een bokaal ontvangt Booth ook een verbeterde Eredivisie Player of the Month-kaart in FIFA 23 Ultimate Team. 

Eerste Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs voor Kenneth Taylor

De 20-jarige Kenneth Taylor heeft in november, eveneens op basis van statistieken en stemmen van voetballiefhebbers, het beste gepresteerd van alle spelers van 21 jaar of jonger. Voor de Oranje-international is het zijn eerste uitverkiezing tot Johan Cruijff Talent van de Maand. 

Hoewel het voor Ajax niet de beste maand was (twee keer gelijkspel en één keer verlies) en Taylor liefst 98 speelminuten miste, was de middenvelder met twee goals en een assist het productiefst. Kenneth Taylor scoorde in november met twee van zijn drie doelpogingen, even vaak als met zijn voorgaande twaalf schoten in de Eredivisie. Daarnaast verstuurden slechts drie Ajacieden meer passes op de helft van de tegenstander (116, waarvan 102 succesvol), terwijl negen teamgenoten meer speelminuten maakten. 

Door zijn deelname aan het wereldkampioenschap voetbal ontvangt de Ajax-middenvelder pas bij terugkomst in Nederland de prijs. Daar ontvangt hij ook een cheque van €2.500,- namens de VriendenLoterij. Dit bedrag gaat naar Sportvereniging De Foresters in Heiloo, de amateurclub waar Taylor zijn voetbalcarrière op jonge leeftijd begon. Daarnaast heeft hij met zijn uitverkiezing een bedrag van € 5.000 opgehaald voor projecten van de Johan Cruijff Foundation.

Feyenoord hofleverancier in divers Eredivisie Elftal van de Maand 

Herfstkampioen Feyenoord is met drie spelers hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand. Namens de Rotterdammers noteerden Dávid Hancko, Orkun Kökcü en Sebastian Szymański de hoogste scores. Opvallend is dat de rest van het team bestaat uit spelers van acht verschillende clubs. Naast FC Utrecht leveren ook Ajax, FC Twente, Go Ahead Eagles, N.E.C. Nijmegen, sc Heerenveen, SC Cambuur en Sparta Rotterdam allen één speler. 

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand november: João Virgínia (SC Cambuur), Milan van Ewijk (sc Heerenveen), Dávid Hancko (Feyenoord), Gijs Smal (FC Twente), Kenneth Taylor (Ajax), Philippe Rommens (Go Ahead Eagles), Orkun Kökcü (Feyenoord), Souffian El Karouani (N.E.C. Nijmegen), Sebastian Szymański (Feyenoord), Tobias Lauritsen (Sparta Rotterdam) en Taylor Booth (FC Utrecht). 

PSV blijft aan kop in het Fair Play Klassement

PSV is net als in oktober lijstaanvoerder in het Eredivisie Fair Play Klassement. De Eindhovense club sluit de eerste seizoenshelft af met de hoogste score van 14,5 punten, gevolgd door FC Groningen (13,0) en FC Utrecht (12,1). In dit klassement, bepaald op basis van objectieve wedstrijddata, scoort PSV hoog door onder meer een combinatie van weinig overtredingen (118) en weinig kaarten (slechts 10 gele kaarten). Afgelopen seizoen was PSV ook de eerste club die op de Eredivisie Awards gehuldigd werd met een Fair Play Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt in samenwerking met ESPN en Holland Casino.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Bron en foto © Eredivisie

Vorig artikelDe film Perfect Addiction lanceert internationaal op Prime Video
Volgend artikelDe originele serie “Tell Me Lies” komt terug met een tweede seizoen
Ik ben de eigenaar van Planetzone