Home Nieuws Sport Nieuws Meer duidelijkheid over uitspelen betaald voetbalcompetities

Meer duidelijkheid over uitspelen betaald voetbalcompetities

© KNVB

De UEFA-vergadering van vanmiddag heeft het mogelijk uitspelen van de betaald voetbalcompetities in Nederland iets concreter gemaakt. UEFA dringt, na intensief overleg met onder meer alle aangesloten voetbalbonden, competities en clubvertegenwoordigers, er sterk op aan om het seizoen uit te spelen en qua schema aan te laten sluiten bij de rest van voetballend Europa.

Daarmee is duidelijk wat het internationale standpunt is ten aanzien van hervatting van de door de corona-crisis noodgedwongen onderbroken professionele voetbalcompetities. Hierbij is aangegeven dat alle competities in Europa voor 3 augustus moeten zijn afgerond. Dit houdt in dat er in de tweede helft van juni zal moeten worden gestart met hervatting van de competitie. Daarbij blijft voor ons het belang van de nationale gezondheid het uitgangspunt, inclusief die van onze voetballers, trainers, supporters en scheidsrechters. We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu.

KNVB, ECV en CED kunnen echter op basis van de sessie met UEFA verder invulling geven aan eerder door ons genoemd scenario 2; eventuele hervatting van de competitie. We gaan hierover met alle betrokkenen in breed overleg. Daarbij zullen de bevindingen en adviezen van RIVM en overheid zoals altijd leidend blijven. Er zal veel aan de orde komen: veiligheid, wel of geen publiek, fysieke belasting van spelers, uitzendschema’s en meer.

Over de precieze speeldata valt nog niets te zeggen. Wat vaststaat is dat voor het nog te bepalen moment van hervatting er een periode van training ingepland moet worden. In dat kader wordt onderzocht of, wanneer en waar professionele voetballers hun training veilig en onder voorwaarden kunnen opstarten. Waarbij we er nu van uitgaan dat tot 28 april alle sportcomplexen in Nederland gesloten zijn. Dat moment van opstarten heeft invloed op de datum waarop het betaald voetbal dan weer kan starten.

Vanzelfsprekend houden we ons ook bezig met scenario 3, het definitief stopzetten van de competities. Op dit moment worden alle consequenties, bijvoorbeeld de financiële impact hiervan, in beeld gebracht. Daarnaast wordt met elkaar in het voetbal gekeken naar een plan om de betaald voetbalclubs te helpen in deze immense problematiek, mocht de lopende competitie geschrapt worden.

Los van details over het resterende competitieprogramma, liggen er bij UEFA (en FIFA) nog veel vragen, met name over per 1 juli aflopende spelerscontracten en transfers. Op die kwesties komt UEFA nog terug, onder andere in een algemene vergadering die voor half april gepland staat.

We snappen dat er vragen en antwoorden blijven liggen. Wij vinden dat zelf ook. Maar we werken er hard aan om op korte termijn nóg meer duidelijkheid te geven.