Home Nieuws Sport Nieuws Luuk de Jong Eredivisie Speler van de Maand, Ruben van Bommel is...

Luuk de Jong Eredivisie Speler van de Maand, Ruben van Bommel is het Johan Cruijff Talent van de Maand

Foto Luuk de Jong @ PSV Ruben van Bommel @ Ed van de Pol

Luuk de Jong is vrijdag verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand. De 33-jarige spits van PSV kwam als beste eredivisiespeler uit de bus in de verkiezing op basis van Opta data en stemmen van fans. AZ-aanvaller Ruben van Bommel wint voor het eerst de prijs ‘Johan Cruijff Talent van de Maand’. PSV en Feyenoord zijn beiden met drie spelers hofleverancier van het Eredivisie Elftal van de Maand februari

PSV heeft in februari de ongeslagen Eredivisie-reeks voortgezet met een gelijkspel bij Ajax (1-1) en overwinningen op FC Volendam (1-5), Heracles Almelo (2-0) en PEC Zwolle (1-7). Na 23 wedstrijden heeft het team van trainer Peter Bosz dit seizoen 21 keer gewonnen, slechts twee keer gelijkgespeeld en een doelsaldo van +66 (77 voor en 11 tegen).  

Meest veelzijdige topschutter in de Eredivisie

Luuk de Jong was in februari bij de meeste doelpunten betrokken. In vier wedstrijden kwam de 39-voudig voormalig international tot vijf doelpunten en twee assists. De spits van PSV scoorde twee keer met links, één keer met rechts en twee keer met zijn hoofd. Hij werd zelfs de eerste PSV’er sinds acht jaar die in één competitieduel (tegen PEC Zwolle) met rechts, links en het hoofd scoorde. De laatste speler van PSV die dat lukte was Luuk de Jong zelf in september 2015 tegen SC Cambuur. 

Dat De Jong een veelzijdige spits is, zien we ook terug in de seizoencijfers. De Jong scoorde in 2023/’24 zes keer met links, acht keer met rechts en acht keer met zijn hoofd. Vooral qua kopgoals steekt Luuk de Jong er letterlijk en figuurlijk bovenuit: hij maakte minimaal vijf kopgoals meer dan iedere andere speler in de competitie. 

Dankzij zijn goals afgelopen maand greep Luuk de Jong de leiding in de strijd om de Willy van der Kuijlen-trofee (22 goals). Tegen PEC Zwolle maakte hij zijn achtste hattrick in de Eredivisie: alleen Dirk Kuijt en Klaas Jan Huntelaar (allebei 9) maakten deze eeuw meer hattricks in de Eredivisie dan Luuk de Jong (8).  Naast zijn uitstekende doelpuntenmoyenne had de 33-jarige aanvaller in februari de meeste schoten (20), schoten op doel (9) en – op teamgenoot Hirving Lozano na (14) – de meeste kansen gecreëerd (12). Ook werd Luuk de Jong door voetballiefhebbers drie keer verkozen tot KPN man of the Match.

Tweede Eredivisie Speler van de Maand-prijs

Voor Luuk de Jong is het zijn tweede Eredivisie Speler van de Maand-prijs. In april 2023 won de aanvaller zijn eerste maandprijs. In het achtjarige bestaan van de verkiezing is het de zestiende keer dat een speler van PSV verkozen wordt tot Eredivisie Speler van de Maand, de tweede keer dit seizoen (Joey Veerman, november 2023). Naast de trofee ontvangt De Jong ook een Eredivisie Player of the Month-kaart in het spel EA SPORTS FC™ 24. Luuk de Jong had in de maandverkiezing concurrentie van onder andere Pelle van Amersfoort (sc Heerenveen) en Taylor Booth (FC Utrecht). Booth kwam door zijn blessure echter 15 minuten tekort om aan de norm van minstens 60% speeltijd te voldoen.

Ruben van Bommel verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand

De 19-jarige Ruben van Bommel heeft zijn eerste individuele prijs in de Eredivisie te pakken: van alle spelers die sinds het begin van het seizoen 21 jaar of jonger zijn, presteerde hij het beste in februari. Het levert de aanvaller van AZ zijn eerste Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs op.

De negentienjarige zoon van oud-international Mark van Bommel en kleinzoon van oud-bondscoach Bert van Marwijk, kwam in februari vier wedstrijden in actie en scoorde twee doelpunten (beiden tegen Ajax). Daarvoor had Ruben van Bommel slechts drie schoten op doel voor nodig. Het was voor de aanvaller zijn eerste twee goals in één eredivisieduel tegen een tegenstander, die ook voor zijn vader Mark zijn favoriete tegenstander in de competitie was (6 goals in 19 ontmoetingen).  Slechts drie spelers scoorden op jongere leeftijd minstens twee keer in een eredivisieduel voor AZ (twee keer Myron Boadu, John Metgod en Adrie Hoogesteger). Daarnaast was Ruben van Bommel deze maand de AZ-speler met de meeste dribbels (9) en loste hij na Vangelis Pavlidis en Sven Mijnans de meeste schoten namens de Alkmaarders (6). Van Bommel werd in de wedstrijd tegen Ajax door fans verkozen tot KPN Man of the Match.

Rubben van Bommel speler van de maand

Bedragen voor SV Meerssen en Cruyff Foundation

Als onderdeel van de prijs ontvangt de Johan Cruijff Talent van de Maand namens de VriendenLoterij een cheque van €2.500 voor zijn voormalig amateurclub SV Meerssen. Bovendien heeft zijn uitverkiezing een bedrag van €5.000 opgeleverd ter stimulering van maatschappelijke projecten van de Johan Cruyff Foundation. Ruben van Bommel bleef in de maandverkiezing onder meer teamgenoot Wouter Goes, Johan Bakayoko (PSV) en Oscar Fraulo (FC Utrecht) voor.

PSV en Feyenoord hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand februari

PSV en Feyenoord zijn beiden met drie spelers hofleverancier voor het Eredivisie Elftal van de Maand. Naast de Eredivisie Speler van de Maand (Luuk de Jong) maken ook Sergiño Dest en Jerdy Schouten hun opwachting in het elftal. Vanuit Feyenoord zijn dat Dávid Hancko, Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer. Het Eredivisie Elftal van de Maand februari: Jasper Schendelaar (PEC Zwolle), Sergiño Dest (PSV), Dávid Hancko (Feyenoord), Robin Pröpper (FC Twente), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Ruben van Bommel (AZ), Dirk Proper (N.E.C. Nijmegen), Jerdy Schouten (PSV), Mats Wieffer (Feyenoord), Pelle van Amersfoort (sc Heerenveen) en Luuk de Jong (PSV).

Bron: Eredivisie cv

Foto Luuk de Jong @ PSV Ruben van Bommel @ Ed van de Pol

Vorig artikelJoshua Zirkzee en Quinten Timber in voorselectie Oranje
Volgend artikelFoto’s Scholieren Carnaval Sittard 3/3
Ik ben de eigenaar van Planetzone