Home Nieuws Sport Nieuws Jong Oranje oefent in maart tegen Noorwegen en Tsjechië in aanloop naar...

Jong Oranje oefent in maart tegen Noorwegen en Tsjechië in aanloop naar EK 2023

© KNVB

De oefencampagne van Jong Oranje richting het EK 2023 zet zich in maart voort met oefenwedstrijden tegen Noorwegen en Tsjechië. Nederland – Noorwegen staat op zaterdag 25 maart gepland en de wedstrijd tegen Tsjechië wordt op maandag 27 maart gespeeld. De twee wedstrijden worden gespeeld in het Spaanse San Pedro del Pinatar, waar het team van Jong Oranje-coach Erwin van de Looi op trainingskamp gaat.

In juni 2022 plaatste Jong Oranje zich voor de tweede keer op rij voor het EK. Vervolgens werd er in de voorbereiding op het EK in september al geoefend tegen België (1-2 winst) en Roemenië (0-0). Ook de wedstrijden tegen Noorwegen en Tsjechië staan in het teken van de voorbereiding op het EK 2023.

‘De basis leggen voor een succesvol EK 2023’

Tijdens het trainingskamp willen we de basis leggen voor een succesvol EK 2023’’, aldus Jong Oranje-trainer Erwin van de Looi. ’’We hebben met Noorwegen en Tsjechië twee goede tegenstanders gevonden, die ook allebei op het EK 2023 staan. De wedstrijden hebben we kort op elkaar gepland zodat we veel tijd hebben om met de groep te trainen. Het Spaanse San Pedro del Pinatar is bekend terrein voor ons, ook in maart 2019 hebben we hier, in voorbereiding op de EK-kwalificatiecyclus van 2019/’21, een trainingskamp belegd.’’

Jong Oranje – Jong Noorwegen: Duel tussen winnaars van EK-kwalificatiegroep

De wedstrijd tegen Noorwegen staat als eerste van 2023 op het programma voor Jong Oranje in maart. Op zaterdag 25 maart speelt Nederland om 19.30 uur in de Pinatar ArenA in het Spaanse San Pedro del Pinatar. Net als Nederland is Noorwegen geplaatst voor het EK 2023. Noorwegen werd eerste in hun EK-kwalificatiegroep voor Kroatië. Tijdens de laatste ontmoeting tussen Nederland en Noorwegen, op 8 september 2020 in Almere, won Oranje met 2 – 0 van de Noren. De Nederlandse doelpunten werden gemaakt door Noa Lang en Myron Boadu. Deze wedstrijd werd gespeeld voor kwalificatie voor het EK 2021. Jong Oranje en Noorwegen kwamen in totaal elf keer tegen elkaar uit, zeven keer was Nederland de sterkste, drie keer Noorwegen en één wedstrijd eindigde in een gelijkspel.

Jong Oranje – Jong Tsjechië: ‘Long time, no see’

De tweede wedstrijd tijdens het trainingskamp in Spanje wordt gespeeld tegen Tsjechië. Deze wedstrijd staat voor maandag 27 maart om 14.00 uur op het programma en wordt eveneens gespeeld Pinatar ArenA. Ook Tsjechië bereidt zich voor op het EK 2023. De Tsjechen plaatsten zich via de play-offs nadat ze, achter Engeland, tweede waren geëindigd in hun EK-kwalificatiegroep. In de play-offs was Tsjechië over twee duels te sterk voor IJsland. De laatste keer dat Jong Oranje tegen Tsjechië speelde is bijna tien jaar geleden op 14 augustus 2013. De oefenwedstrijd in Praag werd met 1-0 gewonnen door de Tsjechen. In totaal stonden de twee landen tien keer tegenover elkaar. Twee keer won Nederland, vier keer was Tsjechië de sterkste en vier wedstrijden eindigden gelijk.

Wedstrijdprogramma:

Zaterdag 25 maart; Noorwegen – Nederland; 19.30 uur; Pinatar Arena in San Pedro del Pinatar

Maandag 27 maart; Tsjechië – Nederland; 14.00 uur; Pinatar Arena in San Pedro del Pinatar

Jong Oranje tegen Portugal, België en Georgië in groepsfase EK 2023

Jong Oranje treft Portugal, België en Georgië in de groepsfase van het EK 2023. De groepswedstrijden in poule A worden gespeeld in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Nederland begint het EK op woensdag 21 juni tegen België. Vervolgens speelt het team van Erwin van de Looi op zaterdag 24 juni tegen Portugal en de groepsfase wordt afgesloten tegen gastland Georgië op dinsdag 27 juni. De aftraptijd van alle drie de wedstrijden is 18.00 uur Nederlandse tijd.

EK 2023 in Georgië en Roemenië

Het toernooi wordt van 21 juni tot 8 juli 2023 gehouden. Aan het eindtoernooi doen zestien landen mee, waarbij Georgië en Roemenië als gastlanden al automatisch gekwalificeerd waren. Net als Nederland zijn titelverdediger Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Portugal en Spanje door winst in hun kwalificatiegroep geplaatst voor het EK. Zwitserland werd als beste nummer twee, gemeten over alle negen kwalificatiegroepen, toegevoegd aan het deelnemersveld van het EK. Israël, Kroatië, Tsjechië en Oekraïne waren de vier winnaars van de play-offs en brachten het totale deelnemersveld zo op zestien deelnemers. De groepsfase van het EK wordt gespeeld van 21 juni tot en met 28 juni. De kwartfinales zijn op 1 en 2 juli en de halve finales op 5 juli. De finale van het EK 2023 is op 8 juli in de Batumi Arena in Georgië.  

Bron en foto © KNVB

Vorig artikelOud trainer Hans Westerhoft gaat FC Groningen helpen
Volgend artikelRadio Veronica week lang live vanaf het legendarische Veronicaschip in Amsterdam
Ik ben de eigenaar van Planetzone