Home Nieuws Sport Nieuws Jong Oranje met Portugal, België en Georgië in de groep op EK...

Jong Oranje met Portugal, België en Georgië in de groep op EK 2023

© KNVB

Jong Oranje treft Portugal, België en Georgië in de groepsfase van het EK 2023. Dit heeft de loting van vanavond (18 oktober), gehouden in de Roemeense hoofdstad Boekarest, uitgewezen. De groepswedstrijden in poule A worden gespeeld in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Nederland begint het EK op woensdag 21 juni tegen België. Vervolgens speelt het team van Erwin van de Looi op zaterdag 24 juni tegen Portugal en de groepsfase wordt afgesloten tegen gastland Georgië op dinsdag 27 juni. De aftraptijden worden op een later moment bekendgemaakt door de UEFA. Het EK wordt van 21 juni tot en met 8 juli gehouden in Roemenië en Georgië.

Jong Oranje plaatste zich tijdens de interlandperiode van juni 2022 voor de tweede keer op rij voor het EK. Jong Oranje liet in de poule onder andere Zwitserland en Wales achter zich en plaatste zich als groepswinnaar voor het EK onder 21. Op basis van de Onder 21-coëfficiëntenlijst was Nederland bij de loting ingedeeld in pot 2. Dat betekende dat Jong Oranje sowieso een topland uit pot 1 zou treffen. Naast België uit pot 3 en Georgië uit pot 4 werd Oranje dus gekoppeld aan de finalist van 2021, Portugal.

Jong Oranje-coach Erwin van de Looi zei na de loting in Boekarest het volgende: ‘’Een pittige groep, maar wel met mooie affiches natuurlijk. Met Portugal en België treffen we tegenstanders van formaat. In pot 1 zaten alleen maar toplanden, maar België is misschien wel het sterkste land uit pot 2. Maar we willen ons meten met de Europese top en dan is deze groep een prachtige uitdaging. Georgië kennen we nog niet zo goed. Op papier is het natuurlijk een kleiner voetballand, maar het is ook het thuisland en dat kan op een toernooi altijd verrassen. Ook Georgië mogen we dus niet onderschatten. We openen het EK op woensdag 21 juni met de wedstrijd tegen onze zuiderburen, daar kijken we nu al naar uit.’’

Resultaten tegen de aankomende tegenstanders op EK.

Jong Oranje speelde dertien keer eerder tegen Portugal. Van deze ontmoetingen werden er drie in het voordeel van Oranje beslist, eindigde er vijf gelijk en won Portugal er vijf. De laatste ontmoeting tussen Nederland en Portugal was op 18 november 2020. Dit was de laatste wedstrijd van de EK-kwalificatiecyclus 2019/’20 en deze eindigde destijds in 2-1 voor Portugal. Tegen België speelde Oranje veertien keer eerder. Jong Oranje won zes keer, vijf maal werd er gelijkgespeeld en drie wedstrijden werden verloren. De laatste ontmoeting tegen België was tijdens de afgelopen interlandperiode in september 2022. Op 23 september won Jong Oranje, dankzij twee goals van Brian Brobbey, met 2-1 van hun leeftijdsgenoten uit België. Het aantal overwinningen tegen Georgië staat op één, dit geldt ook voor het aantal nederlagen. De twee landen stonden namelijk pas twee keer tegenover elkaar. De laatste ontmoeting dateert van 4 september 2014. Georgië was toen verassend met 1-0 te sterk voor Oranje.

Wedstrijdschema in poule A:

Woensdag 21 juni; België – Jong Oranje

Zaterdag 24 juni; Portugal – Jong Oranje

Dinsdag 27 juni; Jong Oranje – Georgië

EK 2023 in Georgië en Roemenië

Het toernooi wordt van 21 juni tot 8 juli 2023 gehouden. Aan het eindtoernooi doen zestien landen mee, waarbij Georgië en Roemenië als gastlanden al automatisch gekwalificeerd waren. Naast Nederland waren titelverdediger Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Portugal en Spanje door winst in hun kwalificatiegroep ook al geplaatst voor het EK. Zwitserland werd als beste nummer twee, gemeten over alle negen kwalificatiegroepen, toegevoegd aan het deelnemersveld van het EK. Israël, Kroatië, Tsjechië en Oekraïne waren de vier winnaars van de play-offs en brachten het totale deelnemersveld op zestien deelnemers. De groepsfase van het EK wordt gespeeld van 21 juni tot en met 28 juni. De kwartfinales zijn op 1 en 2 juli en de halve finales op 5 juli. De finale van het EK 2023 is op 8 juli in de Batumi Arena in Georgië.  

Olympische Spelen 2024

Tijdens het EK 2023 is er voor Jong Oranje ook een ticket voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs te verdienen. Via het EK zijn er in totaal drie plekken voor het Olympisch voetbaltoernooi te vergeven. De finalisten van het EK plaatsen zich automatisch voor de Olympische Spelen. Het derde ticket gaat naar de winnaar van de play-off tussen de twee verliezend finalisten. Indien Frankrijk (als organiserend land automatisch geplaatst) of Engeland (kan zich niet plaatsen, doet als Groot-Brittannië mee aan de Olympische Spelen) bij de beste vier landen zitten is deze play-off-wedstrijd niet nodig.

Bron en foto © KNVB

Vorig artikelNieuwe Disney+ trailer: Welcome to Chippendales
Volgend artikelWIN! Trust 834 Callaz keyboard
Ik ben de eigenaar van Planetzone