Home Nieuws Sport Nieuws Champions’ Play-offs België bekend

Champions’ Play-offs België bekend

Antwerp FC werd afgelopen seizoen kampioen van België © PlanetZone

zondagavond werden de laatste wedstrijden gespeeld in de reguliere competitie van de Belgische Pro League. Nu alles bekend is kunnen we de balans opmaken. In vergelijking met het vorige seizoen zullen er geen vier maar zes teams deelnemen aan de Champions Play-offs. De reguliere competitie bestaat dan ook weer uit zestien teams in plaats van achttien. Dit was voor het laatst drie jaar geleden.

Vorig seizoen kon de Limburgse club Racing Genk van coach Wouter Vrancken op een haar na kampioen van België worden maar slechts twee minuten voor het laatste fluitsignaal was het Mark van Bommels Antwerp FC die na 66 jaar weer de beste van België mocht kronen. Dit jaar kent de club een tegenvallend seizoen en wist het op de laatste reguliere speeldag de zesde plek veilig te stellen om mee te doen aan de Champions Play-offs. AA Gent had net als Racing Genk evenveel punten behaald maar het doelsaldo van de Limburgers was net iets beter. Kampioen Antwerp FC mag als vierde een poging wagen om de Belgische titel te verdedigen. RSC Anderlecht en Union St Gilliose hebben de beste papieren. De grote vraag is of het Union dit keer wel gaat lukken om kampioen te worden van België. Driemaal is scheepsrecht denkt men.

De eindstand na de reguliere competitie

 1. Union Saint-Gilloise (70 punten)
 2. RSC Anderlecht (63 punten)
 3. Royal Antwerp FC (52 punten)
 4. Club Brugge (51 punten)
 5. Cercle Brugge (47 punten)
 6. KRC Genk (47 punten)
 7. KAA Gent (47 punten)
 8. KV Mechelen (45 punten)
 9. St. Truiden (40 punten)
 10. Standard (34 punten)
 11. Westerlo (30 punten)
 12. OH leuven (29 punten)
 13. Charleroi (29 punten)
 14. KAS Eupen (24 punten)
 15. KV Kortrijk (24 punten)
 16. RWDM (23 punten)

De Champions’ Play-offs (na halvering punten)

 1. Union Saint-Gilloise (35 punten)
 2. RSC Anderlecht (32 punten)*
 3. Royal Antwerp FC (26 punten)
 4. Club Brugge (26 punten)*
 5. Cercle Brugge (24 punten)*
 6. KRC Genk (24 punten)*

Voor de Champions Play-offs worden alle punten gehalveerd * Bij de ploegen met een ster is het puntenaantal na halvering naar boven afgerond. Bij een gelijke stand met een ploeg zonder ster, komen zij na die ploeg.

Verdeling Europese tickets

 1. Groepsfase Champions League
 2. Derde voorronde Champions League
 3. Play-offs Europa League
 4. Tweede voorronde Europa League
 5. Tweede voorronde Conference League

De winnaar van de champions play-offs is de kampioen van België en mag deelnemen aan de Champions League. De club die tweede eindigt komt in de derde voorronde van de Champions League. De Europa League play-offs ticket gaat naar de bekerwinnaar tussen Antwerp FC en Union. De ploeg die derde wordt komt in de tweede voorronde van de Europa League en nummer vier speelt een beslissingswedstrijd thuis tegen de winnaar van de nummer 1 uit de Europe Play-offs om het laatste europese ticket dat naar de tweede voorronde van de Conference League mag. Maar eindigt de bekerwinnaar in de competitie bij de eerste twee, dan krijgt die uiteraard een ticket voor de Champions League en schuift het bekerwinnaarsticket door naar de vierde in de competitie.  In dat geval speelt de nummer vijf een beslissing thuiswedstrijd tegen de nummer 1 van de Europe Play-offs.

De Europe Play-offs (na halvering punten)

 1. KAA Gent (24 punten)*.
 2. KV Mechelen (23 punten)*
 3. St. Truiden (20 punten)
 4. Standard (17 punten)
 5. Westerlo (15 punten)
 6. OH leuven(15 punten)*

De Relegation Play-offs (geen halvering punten)

 1. Charleroi (29 punten)
 2. KAS Eupen (24 punten)
 3. KV Kortrijk (24 punten)
 4. RWDM (23 punten)

Nummer 1 uit deze groep handhaaft zicht. Nummer twee speelt 2 wedstrijden tegen de winnaar van de promotie play-offs van de Challenger Pro League. Nummers 3 en 4 degraderen naar de Challenger Pro League. Afgelopen seizoen promoveerde RWDM naar de hoogste klasse.

Foto © PlanetZone