Home Nieuws Muziek Nieuws Nieuwe kunstpodcast ‘dat kan m’n kleine nichtje ook’ voor kunstliefhebbers met stapniveau...

Nieuwe kunstpodcast ‘dat kan m’n kleine nichtje ook’ voor kunstliefhebbers met stapniveau 0

Noortje Veldhuizen en Gisbert van Baalen maken vanuit gesloten musea een podcast voor iedereen die geen verstand heeft van kunst, maar het wel wil leren waarderen

De deur van het Van Gogh Museum is op slot, het Stedelijk Museum Amsterdam in lockdown en het Kunstmuseum Den Haag potdicht. Behalve voor het duo Noortje Veldhuizen en Gisbert van Baalen. Zij mogen door lege museumzalen dwalen voor hun nieuwe kunstpodcast ‘Dat kan m’n kleine nichtje ook’. Per aflevering reizen ze af naar een museum waar ze één kunstenaar uitlichten en aan de hand van een aantal werken in vogelvlucht door het leven van de maker gaan. Verstand hebben van kunst is niet nodig om de podcast te kunnen beluisteren, ervoor openstaan wel. De podcast ‘Dat kan m’n kleine nichtje ook’ is vanaf woensdag 15 april om de week te beluisteren via je favoriete podcast app, op Spotify en op de site van NPO Radio 1.

Noortje Veldhuizen: “Het is heel bijzonder om in deze tijd in een uitgestorven museum rond te mogen lopen. Ik heb altijd wel interesse gehad in kunst, maar begrijp er vooralsnog de ballen van. Gisbert kan prachtige verhalen vertellen over kunst en kunstenaars, waardoor schilderijen echt gaan leven. We proberen daarmee met deze podcast bij iedereen die hiervoor open staat het kunstliefhebbersvlammetje te ontsteken.”

In de eerste aflevering staat kunstenaar Piet Mondriaan centraal. Waarom zitten er scheuren in de werken van Mondriaan? En wist je dat Picasso verdacht werd van de diefstal van de Mona Lisa? Noortje en Gisbert brengen een bezoek aan de Piet Mondriaan tentoonstelling in het Kunstmuseum Den Haag, waar meer dan 300 exemplaren van Mondriaans werk aan de muur hangen.

Noortje maakt al één van de best beluisterde Nederlandse podcasts (De Krokante Leesmap) en was te zien op TV (Laat op Vrijdag). Gisbert is de échte kunstkenner van het duo. Ze kennen elkaar uit een karaokebar, op romantisch vlak liep het stuk maar de liefde voor kunst schept een blijvende band.

Bron en foto © BNNVARA Natalia van der Zalm