Home Health Koningin Máxima lanceert online tool voor mentale ondersteuning van jongeren

Koningin Máxima lanceert online tool voor mentale ondersteuning van jongeren

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van Stichting MIND Us, lanceert op dinsdagochtend 26 maart een online tool gericht op volwassenen om hen te leren hoe zij jongeren met beginnende mentale klachten kunnen ondersteunen door een luisterend oor te bieden en de juiste vragen te stellen. De lancering vindt plaats bij Skatepark Den Haag.

Volwassenen in de omgeving van jongeren, zoals docenten, sportcoaches, familieleden of een buurman of buurvrouw kunnen door te luisteren en het stellen van de juiste vragen van groot belang zijn voor de mentale gezondheid van jongeren. De online tool leert hen bewust te worden van hun rol als supportfiguur en geeft handvatten om die rol goed en met vertrouwen te vervullen. De online tool bestaat uit drie modules van elke ongeveer 15 minuten. De eerste module richt zich op het signaleren van mentale problemen bij jongeren. De tweede module gaat over het voeren van gesprekken met jongeren over hun mentale gezondheid en de derde module leert hoe je jongeren verder kunt helpen.

Tijdens de bijeenkomst gaan jongeren in gesprek met MIND Us ambassadeur Giel de Winter over het belang van een luisterend oor en de rol die supportfiguren kunnen spelen bij beginnende mentale klachten. Aansluitend lanceert Koningin Máxima samen met jongeren de supporttool waarna de aanwezigen een module doorlopen en een wetenschapper duiding geeft. Diverse organisaties zetten in aanwezigheid van Koningin Máxima hun handtekening onder een verklaring een bijdrage te leveren aan de verdere implementatie van de online tool. Tot slot spreekt Koningin Máxima met vertegenwoordigers van deze organisaties over het belang van het vroeg signaleren van problemen bij jongeren, het belang van het bieden van een luisterend oor en hoe de organisaties de training in hun eigen organisatie gaan inzetten. 

MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst/Koninklijk Huis