Home Nieuws Jongeren Ruim 5000 boetes voor minderjarigen die rijden zonder rijbewijs

Ruim 5000 boetes voor minderjarigen die rijden zonder rijbewijs

Ruim 5000 jongeren (!) zijn het afgelopen jaar door de politie op rijden zonder rijbewijs betrapt. Dat is een stijging van bijna dertig procent ten opzichte van voorgaande jaren, blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd bij het Openbaar Ministerie. Experts wijzen naar de lockdown als oorzaak. 
 
De stijging is opvallend omdat het totaal aantal verkeersboetes het afgelopen jaar juist daalde. Het gaat om jongeren tussen de 12 en 17 jaar die op de bon zijn geslingerd omdat ze zonder rijbewijs in een auto of op een scooter reden. 
 
Volgens Rosanne Som de Cerff van stichting HALT speelt corona hierbij een rol: “Wij merken al langer dat meer minderjarigen zonder rijbewijs rijden. Het wordt bijna normaal gedrag. De verveling bij jongeren is nog groter en de wachttijden voor rijlessen en examens zijn veel langer.” 
 
Op eenvandaag.nl staat het uitgebreide verhaal met cijfers van het Parket Verwerking Openbaar Ministerie en duiding van HALT en jongerenorganisatie TeamAlert die hier onderzoek naar deed. Ook zijn daar de persoonlijke verhalen te vinden van Jill (17) en Daniëlle (17) die beiden zonder rijbewijs rijden. 


 Radio EenVandaag, vanmiddag om 16.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 1
EenVandaag, vanavond om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

Bron © AvroTros Image by Free-Photos from Pixabay