Home News Iedere 18-plusser krijgt in januari een boosterprik aangeboden, avondlockdown verlengd en Basisscholen...

Iedere 18-plusser krijgt in januari een boosterprik aangeboden, avondlockdown verlengd en Basisscholen eerder dicht

© Pixabay

Vanwege de oprukkende omikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een booster aangeboden. Uit het Verenigd Koninkrijk weten wij dat een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan. Dit heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) dinsdagavond bekendgemaakt. Er wordt geprikt van oud naar jong en dat blijven we doen. De booster wordt gegeven na 3 maanden in plaats van na 6 maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. In totaal krijgen er nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Nederland heeft hiervoor genoeg vaccins. 

De omikronvariant verspreidt zich sneller dan de deltavariant. Hoewel er veel nog niet zeker is, is wel duidelijk dat deze nieuwe variant zich minder aantrekt van de opgebouwde immuniteit. Het OMT verwacht dat de omikronvariant in de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen en houdt rekening met een forse toename van infecties in januari. De boosterprik helpt de bescherming weer op peil te brengen. Dat blijkt uit eerste onderzoekresultaten uit Engeland.  

GGD prikt op 140 locaties

De GGD GHOR heeft nu al 85 locaties, daar komen er de komende weken 15 bij. Ook zijn er 40 satellietlocaties die van plek kunnen wisselen al naar gelang de drukte. 10 van de priklocaties zijn XXL-locaties met meer dan 12 prikstraten. De GGD GHOR schaalt verder op in de hoeveelheid personeel. Het gaat dan om aangemelde reservisten, maar vooral ook uitzendbureaus, het Rode Kruis, hbo- en mbo-studenten en medewerkers van Defensie. 

De huisartsen is gevraagd te helpen bij het een versnelling van het vaccineren van  niet mobiel thuiswonenden en in zorginstellingen zonder eigen medische dienst. Daarnaast is gevraagd of ziekenhuizen verspreid over het land een aantal priklocaties wil organiseren en zo mee willen helpen om deze enorme versnelling te realiseren.
Ondertussen gaat de inzet van de GGD om de vaccinatiegraad van de eerste twee prikken verder te verhogen, door. Tenslotte roept het kabinet iedereen met klem op ook vanwege deze nieuwe variant zich strikt aan de maatregelen en adviezen te houden.

Avondsluiting wordt verlengd, basisonderwijs week eerder dicht

Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Wel lijkt het er voorzichtig op dat we over deze piek van de deltavariant heen zijn. De effecten van de maatregelen en onze gezamenlijke inzet zijn dus zichtbaar. Maar zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moeten we het virus verder blijven terugdringen. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. De verwachting is dat deze variant de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen. Er zijn nog veel onzekerheden over de besmettelijkheid, de bescherming door de huidige vaccins en de ernst van het ziektebeeld.

Daarom verlengt het kabinet de maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Ook gaan het basisonderwijs, scholen voor het speciaal (basis)onderwijs en de BSO de week voor de kerstvakantie dicht. De BSO is tijdens de kerstvakantie van de scholen wel geopend. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari 2022.

Op 14 januari 2022 wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Het kan zijn dat het inzicht van het OMT over de omikronvariant aanleiding geeft om dit weegmoment te vervroegen.

Bron: Rijksoverheid Foto © Pixabay

Vorig artikelVerkeerde brandstof in de tank is zo gefixt voor wegenwachter Peter in ‘Pech Onderweg
Volgend artikelNieuwe campagne voor vaccintwijfelaars van start
Ik ben de eigenaar van Planetzone