Home Nieuws Jongeren Gunstig nieuwjaarsduik-weer zorgt voor meer dan 50 duizend deelnemers met dronebeelden

Gunstig nieuwjaarsduik-weer zorgt voor meer dan 50 duizend deelnemers met dronebeelden

© UNOX Nieuwjaarsduik

Naar schatting minstens 52 duizend mensen zijn 2023 begonnen met een sprong in het koude water van de zee, meren en rivieren: op 142 locaties in Nederland en 11 plaatsen overzee vond vandaag de 64e editie van de Unox Nieuwjaarsduik plaats. Scheveningen was wederom het decor van de grootste nieuwjaarsduik ter wereld. Daar namen om 12:00 uur tienduizend mensen een verfrissende duik in de Noordzee.

FOTO”S KOMEN DEZE WEEK ONLINE

Unox Nieuwjaarsduik 2023 in Scheveningen

De Unox Nieuwjaarsduik werd in de afgelopen dagen voorafgegaan door de langste aanloop ooit: op 30 en 31 december liepen ruim 200 estafettelopers van Winterswijk in een vrijwel rechte lijn naar Scheveningen (226 km). Ruim voor 12 uur kwam de nieuwjaarsfakkel aan op het strand bij het Kurhaus. De Haagse wethouder Sport en Strand, Hilbert Bredemeijer, liep de laatste etappe. Daarmee kon het startschot worden gegeven voor de nieuwjaarsduik, die dit jaar voor de 25e keer door Unox werd georganiseerd.

Volgens weerman Reinier van den Berg was de temperatuur perfect voor een verfrissende duik in zee, want het was maar liefst 11 graden en soms liet zelfs de zon zich even zien. De Noordzee had een temperatuur van 7 graden. Het evenement is volgens de organisatie veilig verlopen, mede dankzij de inzet van tientallen vrijwillige lifeguards van de Reddingsbrigade.

52 duizend deelnemers wereldwijd

Unox ondersteunt alle ‘officiële’ Unox Nieuwjaarsduiken wereldwijd met de iconische oranje mutsen én erwtensoep voor alle deelnemers. In Nederland deden ruim 44 duizend mensen mee aan een van de 153 door Unox ondersteunde nieuwjaarsduiken. Elf Unox Nieuwjaarsduiken in onder andere Abu Dabi, Denemarken, Italië, Aruba, de Azoren en Hong Kong trokken ruim 7.000 deelnemers.

Uit onderzoek van Unox blijkt dat ruim 2 miljoen Nederlanders al eens hebben meegedaan aan de nieuwjaarsduik. Nog eens 3 miljoen mensen zijn van plan om ooit nog ‘ns een keer de ‘sprong’ te wagen. In 1959 nam Ok van Batenburg, zwemleraar bij zwemclub Njord’59, het initiatief voor de Nieuwjaarsduik in Zandvoort. “Ik dacht, we doen dit gewoon één keer en misschien later nog eens een keer”, vertelde de in 2020 overleden Van Batenburg een jaar eerder aan NHnieuws. Hij had nooit gedacht dat ‘zijn’ duik zou uitgroeien tot zo’n massaal evenement. Van Batenburg heeft de nieuwjaarsduik zelf meer dan 30 keer gedaan.

Bron en foto © UNOX Nieuwjaarsduik