Home Games Gelderland reserveert half miljoen om dė esportsprovincie van Nederland te worden

Gelderland reserveert half miljoen om dė esportsprovincie van Nederland te worden

De provincie Gelderland heeft woensdagavond 31 maart groen licht gegeven voor de ontwikkeling van een uniek en ambitieus esportsproject. Een ruime meerderheid stemde tijdens vergadering van de Provinciale Staten in met de ontwikkeling van Esportshub Gelderland: een ambitieus esportsprogramma waarin getalenteerde gamers professioneel worden ondersteund en kunnen trainen om uiteindelijk de absolute wereldtop van gaming in competitieverband te bereiken.

 

Topsport- en esportsprovincie
Gelderland wordt landelijk en internationaal gezien als dé topsportprovincie van Nederland. De provincie biedt een flink aantal programma’s en mogelijkheden om aanstormend topsporttalent op professionele wijze te ondersteunen. Daarnaast trok Gelderland de afgelopen jaren al meerdere grote internationale sporttoernooien naar zich toe en staan er verschillende grote events op de planning, waaronder het WK BMX. Dankzij de vele topsportprogramma’s draait Nederland mee in de absolute wereldtop in veel disciplines en deze lijn wil de provincie nu ook doortrekken naar esports. 

Esports blijft groeien
Gaming blijft namelijk winnen aan populariteit en esports hebben zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld: in Nederland kijken er meer dan 1 miljoen mensen naar gaming en esportswedstrijden. Er zijn wereldwijd honderden miljoenen esportsfans en steeds meer jongeren ambiëren een carrière als professioneel gamer. Nederland draait incidenteel mee in de wereldtop, maar de Provincie Gelderland heeft het doel om dat structureel te maken.

Daarom heeft Frederik Peters, fractievoorzitter van de VVD in Gelderland, esports geagendeerd en het initiatief genomen voor de ontwikkeling van Esportshub Gelderland, zodat game-talenten de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben om de absolute top te bereiken. De provincie reserveert 500.000 euro om de hub te ontwikkelen en het streven is om de Esportshub eind 2021 te openen. 

Ondersteund door het bedrijfsleven
Gelderland slaat de handen ineen met 14 partijen die het initiatief vanaf dag één ondersteunen. Van onderzoeksinstellingen zoals de Radboud Universiteit en OnePlanet tot het bedrijfsleven, inclusief Logitech, dat in 2020 nog werd uitgeroepen tot esports commercial partner of the year. Ook marketingcommunicatiebureau Vertigo 6 uit Arnhem, dat onder andere werkt voor game-uitgevers Electronic Arts, Koch Media, Bungie, Jagex en Pokémon, maakt onderdeel uit van de samenwerking.

Bron en foto © Vertigo6