Home Nieuws Gadgets & Electronica Nuki presenteert het eerste Smart Lock prototype met Matter ondersteuning

[Video] Nuki presenteert het eerste Smart Lock prototype met Matter ondersteuning

© Nuki

De verscheidenheid aan aanbieders van Smart Home-systemen is groot. Tot de grote spelers behoren Apple, Amazon en Google. Echter, als een apparaat werkt met Apple HomeKit, betekent dit niet per definitie dat het ook compatibel is met Amazon Alexa. Een grote uitdaging op het gebied van domotica is dan ook om apparaten te vinden die compatibel zijn met het gebruikte smart home systeem.

Met Matter zou dit nu tot het verleden moeten behoren: de nieuwe Smart Home-standaard creëert een basis om apparaten van verschillende systemen samen aan te sturen. We krijgen regelmatig vragen van de Nuki-gemeenschap over dit onderwerp. We stelden Jürgen Pansy, Chief Innovation Officer en medeoprichter van Nuki, een paar van deze vragen.

Wat is Matter precies?

Jürgen Pansy: Matter is een nieuwe Smart Home standaard gecreëerd door de North American Connectivity Standard Alliance. Deze bestaat uit meer dan 400 bedrijven, waaronder Apple, Google en Amazon, maar ook de grootste Europese smart home providers zoals Signify, Legrand en nu ook Nuki. Simpel gezegd is Matter een uniforme taal die apparaten en apps kunnen gebruiken, ongeacht merk of fabrikant. Hiermee kunnen ze met elkaar communiceren en commando’s uitwisselen. In de toekomst moet Matter de integratie van verschillende apparaten in het eigen smart home naadlozer maken dan voorheen.

Matter ondersteunt momenteel slechts een deel van de beschikbare smart home-producten, zoals stopcontacten, lampen en schakelaars. Dit aanbod zal in de toekomst worden uitgebreid. Het ondersteunt ook slimme deursloten zoals Nuki.

We werken al enige tijd intensief met Matter en hebben al een prototype gemaakt. In de video laten we zien hoe een Apple HomePod, een Google Nest Hub, het Nuki Smart Lock, een iPhone en een Android smartphone met elkaar communiceren via Matter.

Wat betekent Matter voor Nuki?

Jürgen Pansy: Nuki is altijd een pionier geweest als het gaat om integratie in Smart Home systemen. In de afgelopen jaren hebben we een uitgebreid ecosysteem gecreëerd. Ons Nuki Smart Lock is compatibel met de belangrijkste merken in de Smart Home-industrie. Vanuit ons oogpunt levert Matter een extra bijdrage om de toegang tot het eigen huis voor onze klanten zo slim, eenvoudig en veilig mogelijk te maken. Het is dan ook een natuurlijke stap voor ons om voorop te lopen bij een standaard als Matter. We willen actief betrokken zijn bij dit project en Matter integreren in ons ecosysteem.

Welke voordelen heeft Matter voor een Nuki-klant ten opzichte van de bestaande integratiemogelijkheden?

Jürgen Pansy: Geen directe. Alle functies die Matter momenteel biedt worden ook ondersteund door de Apple HomeKit, Google Home en Amazon Alexa integraties die Nuki momenteel aanbiedt. De talrijke integraties die via de Nuki Bridge API worden aangeboden, zoals in Home Assistant of HomeBridge, bieden nog meer functionaliteit, omdat hier de specifieke vereisten voor Europese deursloten en de functies van de Nuki Smart Lock en Opener kunnen worden aangepakt. Dit is niet het geval met de Matter standaard die speciaal voor de Noord-Amerikaanse markt is ontwikkeld.

Bovendien staat Matter nog in de kinderschoenen, versie 1.0 is net uitgebracht. Wij vertrouwen erop dat de norm in de loop der jaren volwassener en completer zal worden en dat het toepassingsgebied dus breder zal worden. Desondanks zullen we onze eigen API’s regelmatig uitbreiden en aanpassen om te allen tijde een optimale integratie van Nuki-producten in Smart Homes te garanderen.

Een lokale API voor de Smart Lock 3.0 Pro, die gebruik maakt van de gangbare MQTT-standaard, is al beschikbaar als bèta via een firmware-update en zal in 2023 als reguliere update worden uitgebracht.

Wanneer kunnen we Matter-enabled producten van Nuki verwachten?

Jürgen Pansy: Momenteel is de Matter-specificatie 1.0 gepubliceerd. Aangezien Matter echter gebaseerd is op een certificeringssysteem met meerdere niveaus, zijn nog niet alle vereisten voor een volledige certificering, zoals het huidige Nuki Smart Lock van Apple, Google & Co. heeft, duidelijk. Het is al bekend dat de Matter-standaard niet alleen enkele duizenden pagina’s documentatie omvat, maar ook hoge eisen stelt aan de microprocessoren in de smart home eindapparaten. Samen met complexe certificeringsprocedures dwingt dit veel smart home-fabrikanten om bestaande standaarden zoals HomeKit niet langer te ondersteunen ten gunste van Matter en nieuwe apparaatgeneraties op de markt te brengen. Dit zal ook het geval zijn voor Nuki.

Voor klanten betekent dit dat er in sommige gevallen nieuwe hubs moeten worden aangeschaft, omdat niet elke hub een update voor Matter krijgt. Dit migratieproces zal enkele jaren duren, vooral omdat Matter in de meeste use cases geen nieuwe functionaliteiten biedt. Nuki zorgt ervoor dat een apparaat dat vandaag wordt aangeschaft over enkele jaren nog steeds dezelfde integratiemogelijkheden heeft.Het eerste prototype laat zien dat we al heel concreet werken aan integratiemogelijkheden met Matter. We verwachten de eerste Matter-enabled apparaten van Nuki in de tweede helft van 2023

Bron en foto © Nuki

Vorig artikelSamenwerking Universiteit Twente en Acer brengt gamen naar topsportniveau
Volgend artikelIFFR kondigt eerste titels aan voor editie 2023 in de bioscopen