Home Nieuws Gadgets & Electronica Sony kondigt drie groothoeklenzen voor content creators aan

Sony kondigt drie groothoeklenzen voor content creators aan

© Sony

Nieuwe compacte groothoeklenzen met een uitstekende resolutie voor alle content creators.

Sony breidt zijn assortiment lenzen verder uit met de introductie van de powerzoom G-lens E PZ 10-20 mm F4 G (model SELP1020G), veelzijdige G-lens E 15 mm F1.4 G (model SEL15F14G) en ultrabrede prime E 11 mm F1.8 (model SEL11F18).

De E PZ 10-20 mm F4 G is ’s werelds kleinste en lichtste ultragroothoek  APS-C- zoom lens met constante maximale diafragma van F4. Deze G Lens-biedt een autofocus (AF) en veelzijdige powerzoom in een compacte zoomlens die een constante lengte behoudt over het hele zoombereik.

Het E 15 mm F1.4 G, 35 mm full-frame objectief biedt prachtige F1.4 bokeh en de uitstekende G Lens-resolutie in een veelzijdige APS-C-lens met een enorm creatief potentieel. Deze compacte en lichtgewicht prime-lens levert dynamische beelden, nauwkeurige AF en controle en is zeer geschikt voor zowel foto’s als video.

De E 11 mm F1.8, 35 mm ultragroothoek APS-C prime levert een uitstekende resolutie van hoek tot hoek, prachtige bokeh en snelle betrouwbare AF. Dit garandeert duidelijk zichtbare expressie en verbluffende selfies. Dit objectief is compact en lichtgewicht, dus perfect voor vloggen en video-opnamen onderweg.

E PZ 10-20mm F4 G’s Werelds kleinste en lichtste, voor ongeëvenaarde mobiliteit en gebruik

De E PZ 10-20mm F4 G is 20% lichter dan zijn voorganger (SEL1018) en is daarmee de kleinste en lichtste lens in zijn klasse. Dit objectief heeft een gewicht van slechts 178 gram. Bovendien maakt de lens gebruik van interne zoom- en focusmechanismen en verandert daarom niet in lengte bij zoomen of scherpstellen. Verschuivingen in het zwaartepunt van de zijn minimaal, waardoor deze geschikt is voor stabiel vloggen en filmopnamen.

Uitstekende beeldkwaliteit en uitzonderlijke perspectieven voor een ultragroothoeklens

De E PZ 10-20 mm F4 G biedt een extreem brede beeldhoek met een APS-C zoombereik van 10-20 mm en is ontworpen om bij alle zoominstellingen een consistent optische prestatie te leveren.  Drie asferische elementen zijn zodanig gepositioneerd dat vervorming in het beeld en astigmatisme onderdrukt wordt. Dit zijn veelvoorkomende problemen bij ultragroothoeklenzen. Het optische ontwerp is uitgerust met twee ED-glaselementen (Extra-low Dispersion) die chromatische aberratie effectief dempen. Een ED asferisch element draagt verder bij aan een hoge resolutie over het gehele beeld. Een cirkelvormig diafragma en zorgvuldig ontworpen sferische aberratie werken samen om een natuurlijk ogende bokeh te leveren.

Verfijnde expressie en controle voor films

De E PZ 10-20mm F4 G is voorzien van een elektronisch powerzoomsysteem dat zorgt voor directe bediening en instelbare zoomsnelheid. Zelfs de meest subtiele zoomringrotatie wordt nauwkeurig gedetecteerd. Dankzij een zoomhendel hebben gebruikers controle in een breed scala aan opnamescenario’s. Powerzoom minimaliseert camerabewegingen, zodat fotografen vloeiende, stabiele beelden kunnen produceren en knoppen kunnen toewijzen op ondersteunde camera’s van uit de Alpha-serie.

E PZ 10-20mm F4 G © Sony

Voordelen van geavanceerde AF-prestaties Foto’s en films

De E PZ 10-20mm F4 G biedt uitstekende AF-prestaties die fotografen en videografen vrijheid geven. Deze lens gebruikt twee lineaire motoren voor het focussen en een snelle en stille AF. Ook is het interne focusmechanisme, waardoor de lengte van de lens constant blijft tijdens het scherpstellen.

Snelle AF kan objecten vloeiend volgen bij het opnemen van video’s met een hoge framesnelheid. Snel bewegende objecten worden op betrouwbare wijze gevolgd wanneer continu op hoge snelheid beelden geproduceerd worden. Het vermindert focusbreathing en variaties in de kijkhoek worden geminimaliseerd voor vloeiende, stabiele filmbeelden.

Mobiliteit, bedienbaarheid en betrouwbaarheid voor elke situatie

De compacte powerzoomlens E PZ 10-20 mm F4 G is ontworpen voor maximale controle en veelzijdigheid voor  video en foto’s. Dit objectief heeft een scherpstelring, zoomring en zoomhendel. Een aanpasbare scherpstelknop en scherpstelmodusschakelaar zijn zorgvuldig ingebouwd om ze gemakkelijk aan te passen aan veranderende opnameomstandigheden.

Gebruikers kunnen filters van 62 mm, zoals variabele ND-filters bevestigen op dit objectief. Dit biedt meer creatieve controle. De lens is ontworpen om stof- en vochtbestendig te zijn voor extra betrouwbaarheid bij gebruik buitenshuis.

E 15 mm F1.4 G

G Lens resolutie en verbluffende bokeh

De E 15 mm F1.4 G-lens heeft een brede 15 mm-weergave met een indrukwekkende G Lens-resolutie. Drie asferische elementen in het optisch ontwerp compenseren effectief voor beeldvervorming en leveren een uitstekende resolutie van hoek tot hoek. De toevoeging van één ED (Extra-low Dispersion) glaselement en één Super ED glaselement onderdrukt chromatische aberratie.

Een groot maximaal diafragma van F1.4 maken het gemakkelijk om een vloeiende achtergrond-bokeh te produceren voor een artistiek effect. De achtergrond kan worden vervaagd zodat onderwerpen duidelijk  naar voren komen of een mooie bokeh te creëren in scènes met weinig licht.

Met een minimale scherpstelafstand van 0,17 meter en een maximale vergroting van 0,15x wanneer handmatige scherpstelling wordt gebruikt, kunnen indrukwekkende close-ups worden gemaakt voor zowel foto’s als films.

Compact en lichtgewicht voor uitstekende mobiliteit

De lichtgewicht E 15 mm F1.4 G-lens weegt slechts 219 g en heeft een diameter van slechts 66,6 mm en een lengte van 69,5 mm. Een brede beeldhoek, compacte ontwerp en een laag gewicht maken dit objectief ideaal voor het fotograferen van sterrenhemels, landschappen, architectuur en binnenscènes, evenals onderwerpen die mobiliteit vereisen, zoals sport. Een intern focusmechanisme zorgt ervoor dat de lenslengte niet verandert tijdens het scherpstellen, wat de balans en de algehele bediening verbetert.

Snelle AF-prestaties

Dit objectief biedt snelle, nauwkeurige, stille AF en tracking voor zowel foto’s als  videos. Dit wordt bereikt met twee geavanceerde lineaire motoren. Dit maximaliseert snelheid van de camera die wordt gebruikt om nauwkeurig scherp te stellen, zelfs op bewegende objecten.

De E 15 mm F1.4 G maakt gebruik van de nieuwste lenstechnologie van Sony om focusbreathing te verminderen. Variaties in de kijkhoek worden geminimaliseerd voor vloeiende, stabiele filmbeelden. Het ondersteunt ook de breathing compensation die wordt geleverd in compatibele α-serie body’s, waardoor breathing wordt geminimaliseerd die het bewerken na de opname kan belemmeren.

Uitstekende controle en betrouwbaarheid voor foto’s en films

De Linear Response MF zorgt ervoor dat de scherpstelring direct en lineair reageert op subtiele controle bij handmatig scherpstellen. Ondanks zijn compacte afmetingen heeft de E 15 mm F1.4 G een diafragmaring voor directe, intuïtieve bediening met een diafragmaklikschakelaar die AAN of UIT kan worden gezet: AAN voor tastbare feedback waarmee de gebruiker de stops kan “voelen”, of UIT voor soepele, continue, stille diafragmaregeling. Dit zorgt voor een soepele en stabiele controle van filmbeelden en is ideaal wanneer stilte essentieel is. Een focus hold-knop en focusmodusschakelaar zijn toegevoegd voor extra flexibiliteit. De focusmodusschakelaar maakt het mogelijk om snel te schakelen tussen AF en MF als dat nodig is. Ten slotte is de E 15 mm F1.4 G ontworpen met een stof- en vochtbestendigheid. Dit biedt extra betrouwbaarheid voor gebruik buitenshuis in uitdagende omstandigheden.

E 15 mm F1.4 G © Sony

E11mm F1.8

Uitstekende resolutie en verbluffende bokeh

De ultrabrede beeldhoek van de E 11 mm F1.8 is ideaal voor binnenopnamen en beelden die gebruik maken van scherptediepte. Drie asferische elementen en drie ED-glaselementen (Extra-low Dispersion) zorgen voor een consistent hoge resolutie van het midden van de afbeelding tot aan de rand, ondanks de ultra groothoek van 11 mm. De asferische lenzen zijn zorgvuldig gepositioneerd om vervorming te compenseren en leveren een uitstekende resolutie van hoek tot hoek. De toevoeging van ED-glas onderdrukt chromatische aberratie verder en vermindert kleurranden die eerder optreden in de omtrek van het beeld.

Het maximale diafragma F1.8van deze lens maakt het gemakkelijk om diepe bokeh op de achtergrond te bereiken. Gebruikers kunnen de achtergrond vervagen, zodat ze duidelijk opvallen tijdens het vloggen. Gecontroleerde sferische aberratie en een cirkelvormig diafragmamechanisme dragen verder bij aan de vloeiende bokeh die door deze lens wordt geproduceerd. Met een minimale scherpstelafstand van 0,12 meter en een maximale vergroting van 0,2x kan de lens indrukwekkende close-ups produceren voor zowel foto’s als video.

Compact en lichtgewicht om onderweg te fotograferen

De E 11 mm F1.8 heeft een groot maximaal diafragma van F1.8 in een compacte, lichtgewicht lens. Hij weegt 181 g en heeft een diameter van slechts 66 mm en een lengte van 57,5 mm – een perfecte match voor compacte behuizingen in APS-C-formaat.

E11mm F1.8 © Sony

Geoptimaliseerd voor filmopnamen

Twee geavanceerde lineaire motoren zorgen voor snelle en stille AF en tracking voor zowel foto’s als video. De nieuwste lenstechnologie van Sony vermindert focusbreathing aanzienlijk en variaties in de kijkhoek worden geminimaliseerd. Dit garandeert vloeiende en stabiele filmbeelden. Bovendien zorgt een intern focusmechanisme ervoor dat de lenslengte niet verandert tijdens het focussen. De ultra groothoek van 11 mm van de E 11 mm F1.8 maakt vloggen tegen een brede achtergrond eenvoudiger dan ooit. Het kleine formaat en het lichte gewicht zijn geweldig voor mobiliteit en gebruik voor lange rondlopende opnamesessies. Linear Response MF zorgt ervoor dat de scherpstelring direct en lineair reageert op subtiele controle bij handmatig scherpstellen, zodat het direct en precies aanvoelt.

Uitstekende controle en betrouwbaarheid

Ondanks zijn compacte afmetingen biedt deze lens flexibele, intuïtieve bediening met functies zoals een scherpstelknop en scherpstelmodusschakelaar. Een door de gebruiker gekozen alternatieve functie kan worden toegewezen aan de focus hold-knop vanuit het camera-menu. Het stof- en vochtbestendige ontwerp zorgt voor extra betrouwbaarheid voor gebruik buitenshuis in uitdagende omstandigheden. De E 11 mm F1.8 accepteert ook frontfilters, een functie die vaak ontbreekt bij ultragroothoeklenzen.

Prijzen en beschikbaarheid

De E PZ 10-20mm F4 G zal in juni verkrijgbaar zijn in de Benelux voor € 850.

De E 15mm F1.4 G zal in juni verkrijgbaar in de Benelux voor € 850. De E 11 mm F1.8 zal in juni ook verkrijgbaar zijn bij in de Benelux voor € 600.

Bron en foto © Sony