Home Nieuws Gadgets & Electronica Eén op de zes IT’ers voorziet problemen bij massaal thuiswerken

Eén op de zes IT’ers voorziet problemen bij massaal thuiswerken

Maar liefst 15 procent van de IT’ers denkt niet dat zijn bedrijf klaar is om op grote schaal thuiswerken te faciliteren. Dat is echter wel nodig, nu het kabinet Nederland oproept zoveel mogelijk vanuit eigen huis aan de slag te gaan. Er ontstaan dan ook diverse problemen als gevolg van het thuiswerken, blijkt uit een enquête van IT-vakplatform AG Connect onder ruim 700 IT-professionals.

29 procent van de IT’ers geeft aan dat hun bedrijf ook al daadwerkelijk tegen problemen is aangelopen. Vooral capaciteitsproblemen steken de kop op, blijkt uit het onderzoek. Respondenten melden dat bedrijven trage of onstabiele verbinden hebben, dat de bandbreedte niet afdoende is of dat ze last hebben van haperende VPN-verbindingen.

Daarnaast blijken er problemen te zijn met de communicatie. Respondenten vinden het ondanks de vele mogelijkheden om digitaal contact te leggen lastig om onderling te overleggen. “Als mensen niet op een mailtje reageren, zou ik normaal gesproken even langslopen, maar de drempel om te bellen is toch iets hoger”, aldus een respondent.

“Veel bedrijven hadden op afstand werken al wel mogelijk gemaakt, maar nog niet altijd voor iedereen of voor zulke grote groepen tegelijkertijd. Nu we massaal thuis moeten werken, is er ook direct sprake van een soort stresstest: waar liggen de grenzen van een bedrijf? De druk op VPN-verbindingen en applicaties is nu namelijk veel groter”, licht Eveline Meijer, redacteur bij AG Connect, toe.

Bedrijven investeren wel

Bedrijven hebben echter wel flink geïnvesteerd in het faciliteren van thuiswerken, blijkt uit het onderzoek. Volgens 66 procent van de respondenten heeft het bedrijf waarvoor ze werken maatregelen genomen om dit op grote schaal mogelijk te maken. Zo is de capaciteit van VPN-diensten uitgebreid, evenals het aantal tokens en licenties. Daarnaast wordt er flink in hardware geïnvesteerd. Ruim 20 procent van de respondenten bij wie het bedrijf maatregelen heeft genomen, spreekt over de aanschaf of inhuur van apparaten als laptops en smartphones om op afstand werken mogelijk te maken.