Home Nieuws Film nieuws Winnaars filmcompetities Film by the Sea 2021 bekend

Winnaars filmcompetities Film by the Sea 2021 bekend

Sun Children © Film By The Sea

Vandaag zijn tijdens de Awards Ceremony van  Film by the Sea de prijswinnaars van de competities bekendgemaakt. De Film en Literatuur Award  is toegekend aan Persian Lessons van regisseur Vadim Perelman. De Prix Vive le cinéma! van de Franstalige competitie ging naar Petite maman van Céline Sciamma.  De International Student Jury koos dit jaar voor de Koreaanse film Kim Ji-young, Born 1982 van regisseur Kim Do-Young. De prijs van de Jongerenjury was voor Sun Children van regisseur Majid Majidi. De Career Achievement Award werd uitgereikt aan de Nederlandse film- en televisieregisseur Frans Weisz.

De Film & Literatuur Award voor de ‘Beste Boekverfilming’ is de belangrijkste competitie bij Film by the Sea.

Winnaar Persian Lessons is geïnspireerd op het korte verhaal Erfindung einer Sprache van de Duitse schrijver en filmmaker Wolfgang Kohlhaase.

Regisseur: Vadim Perelman | Land: Rusland, Duitsland, Wit-Rusland | Jaar: 2020 |Taal: Duits |
Duur: 128 min | Cast: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay

Persian Lessons
De Antwerpse Jood Gilles wordt in 1942 door de Duitsers opgepakt en naar een concentratiekamp in Duitsland gestuurd. Daar weet hij aan zijn executie te ontsnappen door zich voor te doen als Iraniër. Vervolgens krijgt hij de opdracht om SS-officier Koch Farsi te leren. Koch wil na de oorlog namelijk een restaurant beginnen in Iran. Omdat Gilles de taal uiteraard niet machtig is, verzint hij elke dag nieuwe ‘Perzische’ woorden die hij door een ingenieuze truc moet zien te onthouden. Kochs verdenkingen nemen echter toe en Gilles beseft dat hij zijn geheim niet lang meer zal kunnen volhouden.

Vive le cinéma! is de Franstalige competitie van Film by the Sea. De Prix Vive le cinéma! is de prijs voor de beste recente Franstalige film.

Na het succesvolle Portrait de la jeune fille en feu komt regisseur Céline Sciamma terug met Petite Maman, een coming-of-age-verhaal waarin de grenzen tussen heden en verleden vervagen.

Regisseur: Céline Sciamma | Land: Frankrijk | Jaar: 2021 | Taal: Frans | Duur: 72 min | Cast: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse, Stéphane Varupenne

De jongerenjury bestaat uit vijf jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar, die in totaal acht films beoordelen.

Synopis Petite Maman
Na het overlijden van haar oma wordt de achtjarige Nelly (Joséphine Ganz) door haar ouders meegenomen naar het huis en de omgeving waar haar moeder opgroeide. Net als haar moeder is Nelly enig kind. Terwijl haar ouders de woning leeghalen, verkent Nelly het huis en het aangrenzende bos. Daar ontmoet ze een ander jong meisje dat als twee druppels water op haar lijkt (tweelingzus Gabrielle Ganz). Maar wie is zij? Nelly ontdekt dat haar moeder ook jong is geweest en dat helpt haar te begrijpen wie haar moeder is.

Winnaar Sun Children van regisseur Majid Majidi was dit jaar de Iraanse inzending voor de Oscars in de categorie Beste Buitenlandse Film.

—-

Regisseur: Majid Majidi | Land: Iran | Jaar: 2020 | Taal: Farsi | Duur: 99 min | Cast: Roohollah Zamani

Sun Children
Sun Children vertelt het verhaal van de 12-jarige charismatische Ali en zijn drie vrienden. Samen werken ze hard om te overleven en hun families te onderhouden. Ze doen klusjes in een garage en plegen kleine misdaden om snel geld te verdienen. Dan worden ze benaderd door een lokale gangster die hen de opdracht geeft een verborgen schat onder de grond te vinden. Via een tunnel is de schat te bereiken, maar deze ligt onder het gebouw van een liefdadigheidsinstelling die kansarme kinderen gratis onderwijs aanbiedt. Dromend van een nieuw leven zonder armoede schrijven Ali en zijn vrienden zich in bij de school om zo toegang te kunnen krijgen tot de schat.

De Internationale Studenten Award bestaat uit internationale studenten van University College Roosevelt en HZ University of Applied Sciences en beoordelen dit jaar acht films.

Winnaar Kim Ji-young, Born in 1982 is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Koreaanse schrijver Cho Nam-Joo. Kim Ji-young is een van de meest gangbare vrouwennamen in Zuid-Korea. Haar verhaal is dan ook dat van vele vrouwen in een maatschappij met een nog altijd sterk traditionele patriarchale structuur. In 2016 verscheen de roman die het onderwerp uit de taboesfeer haalde, de gelijknamige film kwam er drie jaar later. Het boek was een bestseller, de film een bioscoopsucces. Beide bleken een open zenuw te hebben geraakt.

Regisseur: Kim Do-Young | Land: Zuid-Korea | Jaar: 2021 | Taal: Koreaans | Duur: 118 min | Cast: Lee Bong-ryun, Lee Eol, Min-Jung Gong

Kim Ji-young, Born 1982
Ooit was ze een ambitieuze vrouw, maar sinds ze een kind heeft zit Kim Ji-young thuis, veroordeeld tot een bestaan van moeder en huissloof. Tijdens een bezoek aan haar schoonfamilie tijdens de feestdagen begint ze plotseling te praten als haar eigen moeder. Steeds vreemder gaat ze zich gedragen, mentaal niet langer opgewassen tegen een maatschappij die haar een leeg, afstompend bestaan opdringt.