Home Nieuws Film nieuws Thema-avond in het teken van een van Nederlands succesvolste regisseurs: Dick...

[Video] Thema-avond in het teken van een van Nederlands succesvolste regisseurs: Dick Maas

© Film1

Veel zwarte humor, een hoog tempo, indrukwekkende special effects en wilde stunts. Kwaliteiten die kenmerkend zijn voor de lange lijst succesvolle films van Dick Maas, zoals Flodder, Amsterdamned, De lift en Sint. Voor zijn werk ontving de cultregisseur verschillende filmprijzen, waaronder twee Gouden Kalveren voor Beste Regie. Bij iedereen is de naam Dick Maas bekend, maar wie is dit Nederlandse multi-talent nou echt? In de kleurrijke documentaire De Dick Maas Methode leren we de man achter de grote filmhits kennen. Ook kunnen de fans van Dick Maas hun hart ophalen aan de Film1-première van zijn laatste speelfilm Prooi, over een moordzuchtige leeuw die Amsterdam onveilig maakt. Dit bloederige spektakel was een kaskraker in China: de film trok in drie dagen tijd ruim 1,2 miljoen bezoekers naar de bioscoop en haalde daarmee zo’n 4,4 miljoen euro op.

De Dick Maas Methode – première vrijdag 25 februari om 20.30 uur
Met ongelimiteerde budgetten en on-Nederlandse stunts en special effects heeft Dick Maas de Nederlandse film naar een ander niveau getild. Aan de hand van unieke en nooit eerder vertoonde beelden, is het de jonge filmmaker Jeffrey De Vore gelukt om het verhaal van Dick Maas voor het grote publiek te vertellen in een grappige en onthullende documentaire. Samen met Dick Maas en vele toonaangevende filmmakers en acteurs, zoals Huub Stapel, Monique van de Ven, Barry Hay, Martin Koolhoven en Tatjana Šimiç blikken we terug op een unieke en ongekend succesvolle periode uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Prooi – première vrijdag 25 februari om 22.00 uur
Na de vondst van een gruwelijk vermoord boerengezin net buiten Amsterdam, tast de politie in het duister over de mogelijke dader. Lizzy, een dierenarts van Artis, denkt echter te weten wat de bloederige verminkingen kan hebben aangericht: een forse, agressieve leeuw. Ze stuit vooral op ongeloof en er is een tweede bloedbad nodig voordat de autoriteiten instemmen met het rigoureuze plan van een Engelse leeuwenjager om het monster te pakken te krijgen. De jacht is geopend…

Het succes van filmmaker Dick Maas
Dick Maas (1951) is een Nederlandse filmregisseur, scriptschrijver, schrijver, componist en filmproducent. Hij staat bekend als een zwijgzame maar gedreven cineast en heeft een lange loopbaan met grote successen als De lift, Flodder, Amsterdamned, Flodder in Amerika!, Moordwijven en Sint. In 2017 publiceert Dick Maas het boek Buurman, wat doe u nu? waarin hij inzicht geeft in alle (lastige) stappen die je als filmmaker moet doorlopen om in Nederland een film te kunnen maken. Dick Maas maakt al van jongs af aan eigen filmpjes en stripverhalen. In 1973 begint hij zijn studie aan de Nederlandse Filmacademie waaraan hij cum laude afstudeert. Samen met Laurens Geels start hij in 1984 het filmproductiebedrijf First Floor Features (FFF). Kaskraker Flodder is met ruim twee miljoen bezoekers één van de best bezochte Nederlandse films ooit en drie andere producties van First Floor Features worden bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Film: Abel, Lang leve de koningin en Karakter. Laatstgenoemde won in 1998 zelfs een Oscar. Maas heeft ook twee Engelstalige films geregisseerd: Down met Naomi Watts en Do Not Disturb met Oscarwinnaar William Hurt en Jennifer Tilly. Tevens staat hij bekend om zijn videoclips. Hij bouwde een langdurige relatie op met één van Nederlands bekendste popgroepen; Golden Earring. Vorig jaar november verscheen het boek Golden Earring Clips van Dick Maas 1982 – 1997 waarin zijn vijf spraakmakende muziekvideo’s centraal staan.

Première ‘De Dick Maas Methode’ en ‘Prooi’ vrijdag 25 februari vanaf 20.30 uur op Film1

Bron en foto © Film1