Home Nieuws Film nieuws Doctor Sleep

[Review] Doctor Sleep

We gaan het in deze recensie hebben over de film Doctor Sleep wat een verfilming is naar het boek van Stephen King. Het is tevens ook een vervolg op de klassieker dan wel masterpiece of horror The Shining uit 1980.  Regisseur Mike Flanagan heeft dus een zware taak op zich genomen om Doctor Sleep te regisseren. De vraag is dan ook als hij een waardig vervolg op de klassieker The Shining heeft weten te maken ?

Je gaat het weer lezen in een recensie van de jongerensite Planetzone.

Verhaal

We kijken naar Daniel Torrance(Ewan McGregor) die met een jeugdtrauma loopt waarbij zijn vader, hem en zijn moeder wilde vermoorden met een bijl. Hetgeen speelde zich af tijdens hun winterverblijf in het Overlook Hotel.  Daniel Torrance heeft een gave hieraan overgehouden genaamd The Shining en deze probeert hij op afstand te houden door drank, seks en geweld.

Danny komt in contact met een meisje genaamd Abra die dezelfde krachten heeft als Daniel en dit contact blijft niet onopgemerkt. We maken dan kennis met Rose the Cat(rebecca Ferguson) en haar cult The True Knot. Deze cult danken hun eeuwige leven aan de kracht van The Shinning en Abra zou een geweldige vangst zijn. De strijd om leven en dood begint, waarin Danny de strijd moet aangaan met zijn innerlijke en uiterlijke demonen.

STUKJE ACHTERGROND EN HET VERVOLG DOCTOR SLEEP

Doctor Sleep is door Stephen King geschreven en het vervolg op de bekende hit The Shining die in 1980 verfilmd werd door Stanley Kubrick.  De mening over deze verfilming was Stephen King niet te spreken omdat er teveel zou weggelaten zijn en de essentie van het boek niet zou hebben begrepen.

Stephen King heeft toen zelf een televisie serie gemaakt in 1997, maar die kwam niet in de buurt van de verfilming uit 1980 die nog steeds benoemd wordt als één van de engste films.

Het voordeel van Doctor Sleep is dat je niet The Shining gezien hoeft te hebben om deze film te volgen. De regisseur speelt namelijk met de recreatie van iconische scenes uit Stanley Kubricks film en weet deze te spiegelen dat beide films er beter van worden.

Danny Torrance raakt net als zijn vader verstrikt in een web van alcohol en geweld wat de scenes waar hij een drankje afslaat spannend maken. Je weet namelijk niet wat er komen gaat en zijn demonen in deze doen.

REGISSEUR FLANAGAN EEN VAKMAN

De balans tussen horror en drama weet deze regisseur goed af te wegen wat terug te zien is in zijn eerdere films als Ocolus, Hush en de andere Stephen King verfilming Gerald’s Game.  Hij levert als regisseur vakkundig gruwelwerk af en dat is terug te zien in Doctor Sleep.

Het is een lange zit van tweeënhalf uur, de opbouw is wellicht langzaam maar bouwt zich op naar een geweldige grande finale. De film is wellicht niet zo eng als The Shining, maar qua spanning zit het zeker wel goed in Doctor Sleep.

Doctor Sleep is weer een van de betere Stephen King verfilmingen van de afgelopen tijd en voor The Shining fans een waardig vervolg. Het kijken van The Shining is niet nodig, maar raad ik wel zeker aan om te doen omdat het gewoon echt nog steeds één van de engste films is.

Doctor Sleep is vanaf nu verkrijgbaar op dvd, bluray en 4k bluray