Home Nieuws Film nieuws Psychologische thriller ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ van befaamde regisseur David...

Psychologische thriller ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ van befaamde regisseur David Fincher eenmalig te zien op FilmBox

The Girl with the Dragon Tattoo @ Filmbox

Moord, corruptie, familiegeheimen en innerlijke demonen. The Girl with the Dragon Tattoo van de legendarische regisseur David Fincher (Mank,The Social Network, Fight Club) is de geslaagde Engelstalige verfilming van het eerste Millennium-boek van de Zweedse schrijver Stieg Larsson. De Hollywood-remake van het fenomenale eerste literaire deel, bekend onder de titel Mannen die vrouwen haten, werd bekroond met belangrijke internationale filmprijzen, waaronder de Oscar voor Beste Montage. De hoofdrollen zijn weggelegd voor de Britse filmster Daniel Graig (James Bond) als journalist Mikael Blomkvist en Rooney Mara als computerhacker Lisbeth Salander. Rooney weet op een glansrijke manier invulling aan haar intrigerende rol te geven, waarvoor zij terecht een Oscar- en Golden Globe-nominatie kreeg. Op maandag 29 november is de film eenmalig te zien op FilmBox.

Bloedstollend Zweeds mysterie
Wereldwijd zijn meer dan 65 miljoen exemplaren van de epische Millennium-boekenreeks van Stieg Larsson verkocht. De eerste roman van de trilogie wordt gepubliceerd in 2005, kort na Larssons eigen dood, en stelt de lezers voor aan financieel journalist Mikael Blomkvist en de wraakzuchtige hacker Lisbeth Salander. Al snel na publicatie volgt de Zweedse verfilming van de reeks en in 2011 verschijnt de Amerikaanse versie van het eerste deel, The Girl with the Dragon Tattoo, die zich ook volledig afspeelt in Zweden. Journalist Mikael Blomkvist graaft zich in een onopgeloste verdwijningszaak en krijgt hulp van de mysterieuze hacker Lisbeth Salander. Veertig jaar geleden verdween de toen zestienjarige Harriet Vanger spoorloos en haar oom wil weten wat is er met haar is gebeurd. Mikael en Lisbeth graven dieper en dieper in het verleden van de familie Vanger en komen steeds meer duistere geheimen tegen.

Meesterwerken van David Fincher
Eind jaren tachtig maakt David Fincher naam als regisseur van videoclips voor bekende muziekartiesten. Hij regisseert onder anderen voor Madonna, George Michael en Aerosmith. Fincher maakt de overstap naar het grote doek met zijn regiedebuut Alien3 en breekt in 1995 door als filmregisseur met de kaskraker Se7en. Daarna volgt het ene na het andere succes, zoals The Game, Fight Club, The Curious Case of Benjamin Button,The Social Network en Mank. Fincher is niet snel tevreden en wordt vaak gezien als de meest perfectionistische filmmaker uit Hollywood. Zijn laatste film Mank, met Gary Oldman als Hollywoodscenarist Herman J. Mankiewicz, krijgt maar liefst tien Oscarnominaties en wordt bekroond met twee gouden beeldjes. The Curios Case of Benjamin Button en The Social Network sleepten drie Oscars in de wacht. Na drie nominaties is het wachten op de eerste Oscar voor Fincher zelf als Beste Regisseur.

Bron en foto © Filmbox

Vorig artikelVRT NWS lanceert nieuwe podcast rond jongeren en opinie: ‘Snapt ge mij nu?’
Volgend artikel‘Dit Is Mijn Keus’: van recreatief gebruik tot ‘de ziekte van meer’
Ik ben de eigenaar van Planetzone