Home Nieuws Film nieuws New Amsterdam Film Company verwerft filmrechten bestseller Birk

New Amsterdam Film Company verwerft filmrechten bestseller Birk

New Amsterdam Film Company maakt trots bekend dat zij de filmrechten voor de bestseller Birk van Jaap Robben heeft verkregen. Er zijn inmiddels meer dan 70.000 exemplaren verkocht van deze aangrijpende en alom geprezen roman. Birk won vele prijzen, waaronder de Nederlandse Boekhandelsprijs, de Dioraphte Literatour Publieksprijs en de ANV Debutantenprijs. Daarnaast maakt Birk internationaal furore met vertalingen naar het Duits, Turks, Tsjechisch en Engels. Het Brooklyn Bookfestival koos Birk tot een van de vijf beste debuten die in 2018 in de VS verschenen. Het scenario van Birk wordt geschreven door de Nederlandse regisseur en scenarist Jenneke Boeijink. Haar speelfilmdebuut Porselein ging op 23 november in wereldpremière op het prestigieuze Cairo International Film Festival en is vanaf 12 maart 2020 in de Nederlandse bioscopen te zien. Boeijink zal tevens de regie van Birk op zich nemen. Birk zal in 2021 starten met opnames en is naar verwachting in 2022 in de bioscoop te zien via Gusto Entertainment.

Sander Verdonk, managing partner van New Amsterdam Film Company, is erg enthousiast over de aankoop van de filmrechten: “Het is altijd bijzonder als je onafhankelijk van een schrijver/regisseur een boek leest, en vervolgens allebei bij een brainstorm roept dat Birk nu precies het boek is wat je moet en wilt verfilmen. Het is zo beeldend, origineel en sterk geschreven door Jaap Robben dat een adaptatie naar het witte doek onvermijdelijk is”

Schrijver Jaap Robben kijkt uit naar de verfilming van zijn boek: “Ik vind het uniek dat Jenneke Boeijink mijn verhaal wil verbeelden in de taal van film. Birk is mijn debuutroman en is mij zeer dierbaar. Ik ben heel benieuwd hoe zij de stiltes, de geur van de zilte zeelucht op het ruige eiland, het geluid van de wind die door het hoge gras en hun haren raast, en het veranderende licht in het huis van Mikael in beeld om gaat zetten. Ik verheug me erop om te zien hoe zij alle personages voor onze ogen tot leven gaat laten komen. En als er iemand is die daar de juiste gevoeligheid voor heeft, dan is Jenneke Boejink dat!’ 

Birk | bioscooprelease: 2022
Birk vertelt het verhaal van Mikael. Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en Mikael verzwijgt wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt.