Home Nieuws Film nieuws Little Man, Time and Troubadour vanaf 24 maart in de bioscoop

Little Man, Time and Troubadour vanaf 24 maart in de bioscoop

©Triple P Entertainment

De documentaire Little Man, Time and the Troubadour van regisseur Ineke Smits (Magonia, Black Gold under Notecka Forest) is een poëtische roadmovie met lied,  verbeelding, nostalgie en verwondering. De film confronteert de kijker met ontworteling en oorlog, waarover we ook dagelijks door de media worden geïnformeerd. Maar wat gebeurt er met de vluchtelingen, strijders en stille getuigen als het stof is neergedaald? Little Man, Time and the Troubadour zoekt naar het kleine en het persoonlijke, naar de littekens in plaats van de wonden. 

Rijzende spanning in Oekraïne en Georgië
De wereld wacht momenteel in spanning af of de Russische troepen Oekraïne binnen zullen vallen. In Georgië, dat ook wil toetreden tot de NAVO, houdt iedere bewoner van zijn adem in. De druk en aanwezigheid van Rusland in de Kaukasus zijn, net als in Oekraïne, niet van gisteren. In 2008 viel Rusland Georgië binnen, en na de daaropvolgende oorlog kwamen de betwiste regio’s Abchazië en Ossetië onder controle van Rusland te staan. De parallel met de Oekraïense regio’s Lugansk en Donetsk is evident en maakt het onderwerp van Little Man, Time and the Troubadour actueler en urgenter dan ooit: Wat is een land? Waar hoor je thuis?

Daar waar verslaggeving ons op de hoogte houdt van de geopolitieke context, gaat deze film juist in op de persoonlijke ervaringen en gevoelens van burgers. Vanwege die actualiteit zullen bij een aantal voorstellingen speciale gasten worden uitgenodigd voor een nagesprek.

Little Man, Time and the Troubadour
De troubadour in de titel is kunstenaar Sipa Labakhua, die met zijn micro-theater op de fiets door zijn geboorteland Abchazië trekt. Het autobiografische, soms bijna surrealistische stuk dat hij speelt, is gebaseerd op het lot van zijn vader, zijn held: een idealistische politicus die, ten tijde van het uiteenvallen van de Sovjetunie, door de oorlog met Georgië werd gedwongen om met zijn gezin naar Moskou te vluchten. Maar nu is zijn zoon naar huis teruggekeerd. Met zijn reizende voorstelling confronteert hij het publiek met zijn eigen geschiedenis van ontworteling en oorlog, en bespreekt hij zaken waar men liever niet over praat. Onderweg verzamelt hij persoonlijke herinneringen en dromen van een bonte stoet landgenoten: Orthodoxe priesters, Abchazische nationalisten, Syrische vluchtelingen, Georgische boeren en Russische hippies.

Sipa Labakhua ontwikkelde het libretto voor zijn micro-theater met regisseur Ineke Smits, voor wie Georgië en de Zuid-Kaukasus al jaren een onuitputtelijke inspiratiebron is.

MOOOV  Film Distribution brengt Little Man, Time and the Troubadour op 24 maart uit in de bioscoop.

Bron en foto: ©Triple P Entertainment

Vorig artikelLegendarische actieheld Danny Trejo komt naar FACTS Gent
Volgend artikelLost Frequencies LIVE op 11 november in AFAS Live