Home Nieuws Film nieuws Line-up met speciale gasten voor IFFR Talks bekendgemaakt

Line-up met speciale gasten voor IFFR Talks bekendgemaakt

© IFFR

International Film Festival Rotterdam (IFFR) verwelkomt een reeks speciale gasten voor het IFFR Talks-programma tijdens de 52e editie. De line-up omvat: de gevierde Franse cinematograaf Hélène Louvart en winnaar van de Robby Müller Award 2023, Pacificition-regisseur Albert Serra, Steve McQueen, die zijn nieuwste kunstwerk Sunshine State op IFFR presenteert, de International Coalition for Filmmakers at Risk en een discussie onder leiding van Girls on Film, een filmpodcast vanuit vrouwelijk perspectief.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “Het IFFR Talks programma brengt filmmakers, kunstenaars en publiek samen voor diepgaande discussies. Daarnaast biedt het programma essentiële ruimte voor dialoog over belangrijke kwesties waarmee de hedendaagse samenleving wordt geconfronteerd. Zo staan we stil bij recente en minder recente ontwikkelingen in de Indiase politiek en gaan we in samenwerking met De Balie in op arbeidsrechten en grondstoffenschaarste. Ook bespreken we het belang van de International Coalition for Filmmakers at Risk, die opkomt voor filmmakers in landen als Turkije en Iran.”

IFFR-Talks

IFFR 2023 presenteert een reeks Talks met onder meer de filmmakers Stanya Kahn, arc, en Yuasa Masaaki uit het Focus-programma. Steve McQueen en het kunstenaarsduo Semiconductor wiens kunstwerken worden gepresenteerd in Art Directions, maken ook deel uit van de line-up. Daarnaast zijn er Talks met filmmakers zoals Albert Serra en Hélène Louvart die de Robby Müller Award 2023 in ontvangst zal nemen. 

Op vrijdag 27 januari neemt Girls on Film een live podcast op waarin presentatrice Anna Smith wordt bijgestaan door Superposition-regisseur Karoline Lyngbye en Die middag-regisseur Nafiss Nia. De Hongaarse filmmaker Judit Elek zal aanwezig zijn bij de lancering van het boek over haar leven Judit Elek: The Lady from Budapest, op zondag 29 januari in boekhandel Donner. 

Filmmakers van het Focus-programma: The Shape of Things to Come? nemen op zondag 29 januari deel aan een panel en lezing, waarin zij hun filmonderwerpen belichten en het huidige culturele klimaat in India bespreken. 

De International Coalition for Filmmakers at Risk spreekt op dinsdag 31 januari over de toenemende vervolging en opsluiting van filmmakers over de hele wereld, met speciale aandacht voor Turkije en Iran.  Harbour-titel Mayday! Mayday! Mayday! staat centraal in een discussie op woensdag 1 februari, dat wordt georganiseerd in samenwerking met De Balie in Amsterdam. Regisseur Yonri Revolt en andere deskundigen bespreken de politiek geëngageerde documentaire, die ingaat op een van de langste stakingen van de 21ste eeuw: van de mijnwerkers van de Grasberg-kopermijn in Indonesië.

Uitgebreide Q & A

Naast IFFR Talks verwelkomt het festival speciale gasten voor Q&A’s. Frank Grillo en John Swab, respectievelijk de Amerikaanse acteur en regisseur achter de misdaadthriller Little Dixie, zijn aanwezig bij de wereldpremière van de film voor een uitgebreid gesprek. Ulrich Seidl is in Rotterdam voor de wereldpremière van WICKED GAMES Rimini Sparta, in gezelschap van de twee hoofdrolspelers van de film, Hans-Michael Rehberg en Georg Friedrich.

RTM

Ook tijdens de RTM-dag, gewijd aan lokaal filmtalent, staan er twee discussies op het programma. Get in the Game onderzoekt de relatie tussen filmmaker, producent en de filmindustrie. De discussie Intimacy gaat over hoe identiteit, seksualiteit, sensualiteit en veiligheid het filmproces beïnvloeden. De RTM-dag vindt plaats op 27 januari in LantarenVenster.Lees hier meer over de RTM-dag.

Jonge filmcritici 

IFFR is verheugd om in Rotterdam een aantal Young Film Critics te verwelkomen die tijdens de online-editie in 2021 zijn afgestudeerd en nu terugkeren voor een speciaal programma voor gevorderden. Het Young Film Critics-programma geeft opkomende filmcritici de kans om kennis te maken met de diversiteit van het festivalprogramma door middel van expertsessies, netwerkmogelijkheden en speciale opdrachten. Alonso Aguilar (Costa Rica), Łukasz Mańkowski (Polen), Madeleine Collier (VS), en Ren Scateni (Verenigd Koninkrijk) – die in 2021 online deelnamen – krijgen gezelschap van Kyrylo Pyshchykov (Oekraïne) die speciaal voor het programma is uitgenodigd.  

Critics’ Choice VIII

Zes titels uit het IFFR 2023-programma zijn door journalisten Dana Linssen en Jan Pieter Ekker geselecteerd voor de achtste editie van het jaarlijkse Critics’ Choice-context- programma. Elke vertoning gaat gepaard met een speciaal in opdracht gemaakte video-essay. 

Ekker en Linssen werken samen met de deelnemers van de Young Film Critics, die een discussie zullen organiseren met filmmakers in het programma. 

  • Aftersun, Charlotte Wells, 2022, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk (Limelight), video-essay door Inge Coolsaet
  • DEMIGOD: The Legend Begins, Chris Huang Wen-chang, 2022, Taiwan (Harbour), video-essay door Yoana Pavlova
  • Eo, Jerzy Skolimowski, 2022, Polen, Italië (Limelight), video-essay door Kevin B. Lee
  • Die middag, Nafiss Nia, 2023, Nederland, wereldpremière (Bright Future), video-essay door Joost Broeren  
  • De noche los gatos son pardos, Valentin Merz, 2022, Zwitserland (Harbour), video-essay door Dennis Vetter

Mascotte, Remy van Heugten, 2023, Europese première (Harbour), video-essay door Young Film Critics guided by Joost Broeren

Kaartverkoop 

Tickets voor IFFR Specials, inclusief de openings- en slotavond, zijn nu te koop. De algemene ticketverkoop voor het volledige programma start op vrijdag 20 januari om 20.00 uur. Tiger Members (inclusief under-23 en Supreme) kunnen tickets reserveren vanaf donderdag 19 januari om 20:00 uur.  


Vorig artikelHerstel exportwaarde Nederlandse Populaire Muziek
Volgend artikelWIN! That Time I Got Reincarnated As a Slime The Movie: Scarlet Bond bioscoopkaarten