Home Nieuws Jongeren Doppio introduceert diefstal garantie-plan en neemt initiatief voor keurmerk fatbikes

Doppio introduceert diefstal garantie-plan en neemt initiatief voor keurmerk fatbikes

© Doppio

Met de lancering van een eigen diefstal garantie-plan biedt tweezitter e-bike merk doppio haar rijders de zekerheid dat ze bij eventuele diefstal snel weer een doppio hebben. Deze garantie, die wordt geïntroduceerd als aanvulling van de Algemene Voorwaarden van het merk, is een antwoord op de stap van Nederlandse verzekeraars om fatbikes niet meer te verzekeren. Daarnaast neemt het Amsterdamse premium e-bike merk het initiatief voor de introductie van een Keurmerk Veilige Fatbikes.

Enkele maanden terug communiceerde onder meer de ANWB dat meer dan 90% van alle fatbikes in Nederland gestolen zou worden. Schrikbarende en alarmerende cijfers, waar na navraag door doppio echter geen onderbouwing voor kon worden gegeven. Zeker is dat het genoemde diefstalpercentage niet geldt voor doppio, het Nederlandse e-bike merk dat sinds haar introductie in 2019 een leidende positie heeft veroverd in het segment van de premium tweezits e-bike’s. Doppio-founder en CEO Peter Eiselin: “Wij hebben alle data van de door ons geleverde fietsen en daaruit blijkt dat niet meer dan 12% van de doppio’s wordt gestolen. Hiervan wordt dankzij ons geavanceerde gps-systeem en onze eigen bikehunters maar liefst 79% binnen 48 uur teruggevonden. We hebben het dus over een aantoonbaar diefstalpercentage van slechts 2,5%.”

‘Doppio diefstal garantie-plan’

De door de ANWB naar buiten gebrachte cijfers hebben onder meer tot gevolg gehad dat het vooralsnog niet meer mogelijk is om een fatbike te verzekeren. Dit heeft vooral een groot effect op de leasemarkt. Eiselin: “We zijn direct met verzekeraars in gesprek getreden om te kijken of er een manier was om onze klanten toch een verzekering te bieden. Toen dat ondanks onze zeer lage diefstalcijfers op niets uitliep hebben we besloten een eigen diefstal garantie-plan te ontwikkelen.” Doppio heeft hiervoor een clausule opgenomen in haar Algemene Voorwaarden, waarbij mensen die vanaf heden een nieuwe doppio kopen naast twee jaar garantie op alle elektronica en vijf jaar garantie op het frame, in het eerste jaar onder bepaalde voorwaarden een herleveringsgarantie hebben als hun fiets wordt gestolen. Eiselin: “Dit is natuurlijk aan bepaalde voorwaarden gebonden, zo moet een fiets bijvoorbeeld aantoonbaar goed zijn vastgezet en moet de tracker zijn geactiveerd [1] .” Doppio is inmiddels een samenwerking gestart met Leasemax voor het leasen van doppio-fietsen, en is in gesprek met een aantal andere leasebedrijven om hun fiets met dit garantieplan in hun aanbod op te nemen. De ‘doppio diefstal garantie’ is beschikbaar bij aanschaf van een nieuwe doppio.

Keurmerk Veilige Fatbikes

“De markt voor fatbikes is jong, groeit nog altijd en heeft inderdaad last van groeipijnen. Denk aan opgevoerde fietsen, asociaal rijgedrag en te jonge kinderen die op fatbikes rijden. Dit is een kleine groep, maar wel een groep die bepalend is voor het imago van fatbikes. Daarom pleiten wij al jaren voor verantwoord fietsgedrag, op niet-opgevoerde fietsen, met respect voor de verkeersregels en medeweggebruikers. Onze fietsen zijn standaard voorzien van verschillende functionaliteiten om de veiligheid van de berijder en overige verkeersdeelnemers te vergroten,” aldus Eiselin. “Daarnaast hebben we het initiatief genomen voor een onafhankelijk Keurmerk Veilige Fatbikes zodat consumenten de zekerheid hebben dat ze een fiets kopen die veilig is en die voldoet aan alle Europese regels.” Volgens Eiselin moet de overheid ook duidelijke grenzen stellen en daar waar nodig handhaven: “Fatbikes dreigen in het verdomhoekje terecht te komen. Er wordt gesproken over een helmplicht over het verbannen van fatbikes van het fietspad. Naast ons pleidooi dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen denken wij dat het beter is om de bestaande wetten te handhaven en opgevoerde en onveilige fietsen van de weg te halen. Dan komt er weer ruimte voor de fatbike als een leuke, veilige, handige en milieuvriendelijke manier om je te verplaatsen!”

[1] Kijk op www.doppio.bike voor alle voorwaarden van het ‘doppio diefstal garantiepakket’.

Bron en foto © Doppio