Leonardo da Vinci (1452-1519) staat bekend als de meest ruimdenkende en briljante wetenschapper, kunstenaar en uitvinder ooit. Bijna vijfhonderd jaar na zijn dood, is de belangstelling voor zijn werk onverminderd groot. De recente vondst van een originele pentekening (geschatte waarde €15 miljoen) in Parijs en de koop van een privécollectie door de Poolse overheid met daarin Da Vinci’s Dame met Hermelijn (1490) waren wereldwijd voorpaginanieuws.
Da Vinci werd geboren in het Italiaanse Florence, waar hij onder beeldhouwer en schilder Verrocchio studeerde. “Een verstandig leerling vermeerdert de bekwaamheid van zijn leermeester”, zo stelde Da Vinci en vanuit Milaan vervolgde hij zijn eigen pad met gerenommeerde meesterwerken als Het Laatste Avondmaal en ’s werelds meest beroemde portret La Giaconda, beter bekend als de Mona Lisa. Het is in die werken waarin Da Vinci zijn meesterlijke techniek en vooruitstrevendheid bij uitstek toont. Maar niet alleen Da Vinci’s kunstwerken, ook zijn uitvindingen spreken nog altijd tot de verbeelding.
De expositie ‘Leonardo da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder – Genie’ maakt al zijn werk tastbaar voor een breed publiek. Naast reproducties van Da Vinci’s meest beroemde kunstwerken, bevat de expositie tientallen uit hout gereconstrueerde uitvindingen. Deze zijn door Italiaanse vakmannen minutieus in elkaar gezet, op basis van Da Vinci’s originele tekeningen. Een groot deel hiervan is door de bezoekers aan te raken en te bedienen. De letterlijke tastbaarheid van het getoonde werk, maakt de denkwereld van het genie inzichtelijk en schetst een helder beeld van hoe ver Da Vinci zijn tijd vooruit was. De bezoeker wordt meegenomen langs de mythes en legendes rond zijn leven en voelt aan den lijve hoe Da Vinci’s erfenis ook vandaag de dag nog inspireert, uitdaagt en een raampje in het hoofd openzet dat creativiteit toelaat.
“Als geest en hand niet samengaan, ontstaat er geen kunst” – Leonardo de Vinci
Bron en foto: ©Speak Up Communications