Home Nieuws
©VPRO

In 1990 vond een IRA-aanslag in Roermond plaats, een nooit opgehelderde vergismoord waarbij twee jonge Australische toeristen midden op de Markt werden doodgeschoten. Vier verdachten werden aangehouden, maar nooit veroordeeld. Rondom de zaak hangen nog veel vragen en onduidelijkheden. De Limburgse podcastmaker Frans Pollux spreekt betrokkenen van toen, brengt de verdachten in beeld en duikt in de rafelranden van het verhaal. Had de aanslag voorkomen kunnen worden?

De vrijspraak van de verdachten van de aanslag die de hele wereld schokte, en het gevoel van de rechercheurs dat ze in hun onderzoek werden tegengewerkt, geeft nog steeds stof tot nadenken. Wie waren de verdachten, die tot nu toe altijd gezwegen hebben? Hadden Britse of Nederlandse autoriteiten stiekem belang bij de aanslag? Had de aanslag voorkomen kunnen worden? Samen met onderzoeksjournalist Paul van Gageldonk (Dagblad De Limburger), oud-rechercheur Cees Verhaeren en talloze betrokkenen van toen zoekt Pollux antwoorden. Hij praat met ooggetuigen, rechercheurs, experts, advocaten en journalisten. Hij bezoekt de vindplaats van de wapens, en de safehouses van de IRA-leden.

Pollux brengt de verdachten, Donna Maguire (24), Gerard Harte (27), Sean Hick (30) en Paul Hughes (27) in beeld. Hij wil weten wat hen dreef. De Noord-Ieren voelden zich onderdrukt, maar wanneer wordt strijden voor je vrijheid terrorisme? Wanneer worden mensen terroristen? En dan is er nog een Nederlandse studente die verliefd werd op een van de verdachten. Ze verleende hand- en spandiensten aan de terroristen voor de aanslag, maar ze trok zich daarna terug uit de publiciteit. Waar is zij nu, en wil ze terugkijken op haar rol in de dubbele moord? Bloody Sunday in Roermond is behalve een Whodunnit, ook het verhaal van de IRA en Noord-Ierland, van de burgeroorlog tussen katholieken en protestanten, The Troubles. Deze heftigste periode uit de Noord-Ierse geschiedenis duurde van eind jaren zestig tot de Goede Vrijdagakkoorden in 1998.

Over de maker

Frans Pollux (1977) is audiodocumentairemaker, zanger, muzikant, schrijver en presentator. Hij brak in 2020 door met zijn podcastreeks De laatste dans, die inmiddels bijna een miljoen keer is gestreamd. Hierin gaat hij op zoek naar Uwe, een spoorloos verdwenen stamgast van een Roermonds café. Dat café ligt op nog geen tweehonderd meter van de plek van de aanslag. Pollux is geboren en getogen in Limburg, in de streek waar de IRA in 1990 toesloeg.

The Spectacular

De VPRO zendt tevens een dramaserie uit gebaseerd op de vergismoord in Roermond genaamd The Spectacular. Een vierdelige conspiracy thriller van regisseur Willem Bosch en filmproducent Pieter Kuijpers (Pupkin) over de jacht door de Limburgse politie eind jaren 80 op een terroristische cel (IRA), die meerdere dodelijke aanslagen pleegde op doelen in Nederland, België en Duitsland. Met o.a. Hadewych Minis, Aoibhínn McGinnity en Michel Sluysmans. Vanaf donderdag 23 december 2021 op NPO Plus en vanaf zondag 2 januari 2022 wekelijks om 21.15 uur op NPO 3.

De podcast is een productie van de VPRO, Frans Pollux en De Limburger.

Bloody Sunday in Roermond (4 afleveringen à 35 minuten), vanaf zondag 26 december, wekelijks rond 11.15 uur te horen in OVT (zondagochtend van 10.00 tot 12.00 op NPO Radio 1), op vpro.nl/ovt, nporadio1.nl/podcasts, de populaire podcastplatforms en de NPO Luisterapp.

Bron en foto: ©VPRO

Vorig artikelVanaf morgen nieuwe Vlaamse realityreeks Dance Dreams op Play5
Volgend artikelPlay-programma’s leveren topprestaties in 2021