Home News België moet alle coronamaatregelen binnen 30 dagen opheffen

België moet alle coronamaatregelen binnen 30 dagen opheffen

De Belgische regering moet binnen 30 dagen alle coronamaatregelen opheffen. Dat heeft de Brusselse rechtbank woensdag bepaald. Als België zich daar niet aan houdt volgt er een dwangsom van €5.000,- per dag vertraging. De Brusselse rechtbank heeft deze uitspraak gedaan na een rechtszaak die Liga voor Mensenrecht en de Franstalige Mensenrechtenliga aan hebben gespannen tegen de Belgische regering.

 De rechtbank is van oordeel dat de maatregelen van de regeringen om verdere verspreiding van corona tegen te gaan illegaal zijn. Dit komt voor uit het feit dat de rechtbank de wettelijke basis waarop de ministeriële besluiten gebaseerd zijn niet geldig is.

Enkele weken geleden zijn de Nederlandstalige en Franstalige Mensenrechtenliga’s naar de rechtbank gestapt met een verzoekschrift, om de besluiten vanaf 28 oktober te laten schorsen. Hier geeft de rechter nu dus gehoor aan en eist dat alle coronamaatregelen binnen 30 dagen worden opgeheven.

De verdediging was van mening dat de genomen besluiten “gebaseerd zijn op ontoereikende rechtsgronden en systematisch worden onttrokken aan de Raad van State onder het mom van hoogdringendheid”. Volgens de advocaten van de Mensenrechtenliga’s is dit echter alleen een excuus om een parlementair debat over de coronamaatregelen te vermijden.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) geeft aan dat het vonnis bestudeerd wordt. De Belgische overheid gaat mogelijk nog in hoger beroep tegen de uitspraak van de Brusselse rechtbank.

Bron © HLN Belgium foto © Jochen Schaft from Pixabay 

Vorig artikelEerste zelftesten beschikbaar bij apotheken
Volgend artikelWonder Woman in première bij Pathé Thuis: vervolg kaskraker krijgt online primeur