Home Nieuws Jongeren NPO FunX sluit ‘schuldenjaar’ af met Debt Talk

NPO FunX sluit ‘schuldenjaar’ af met Debt Talk

© FunX

Sprekers Marijke van Beukering (D66), Jasper van Dijk (SP), Qucee en Bart van Houten gaan met jongeren in gesprek

NPO FunX heeft zich met het ‘schuldenjaar’ een jaar lang ingezet voor jongeren in de schulden. De zender vindt dat er veel te weinig aandacht is voor het slecht functionerende schuldensysteem. Het jaar wordt nu afgesloten met een Debt Talk, waarbij jongeren en instanties met elkaar in gesprek gaan over de schuldenproblematiek in Nederland.

Tijdens de Debt Talk wordt gesproken en gediscussieerd over de schuldenproblematiek in Nederland. Onderwerpen als toeslagen, betaalachterstanden en leren omgaan met geld komen aan bod. Verschillende betrokkenen delen hun verhalen on stage: van jongeren met schulden tot andere ervaringsdeskundigen en beleidsmakers. Politici, waaronder Marijke van Beukering (D66), Jasper van Dijk (SP) en Tunahan Kuzu (DENK), zijn aanwezig om het gesprek aan te gaan. Ook special guests Qucee en Bart van Houten, van het muzieklabel Van Klasse, zijn aanwezig om jongeren te inspireren om uit hun schuld te komen. Er is ruimte om vragen te stellen of om hulp te vragen bij de aanwezige instanties op de ‘schuldenmarkt’.

FunX-reporter Jeansen

Aanleiding voor het onderwerp is de ervaring van FunX-reporter Jeansen, die hoge schulden opbouwde in de gevangenis. Nu wil hij zijn leven een positieve draai geven, maar door de schulden wordt hij elke dag achtervolgd door zijn verleden. Hij probeert af te lossen, maar de schulden blijven zich opstapelen. In de documentaire Lost Boys, 5 jaar later, is te zien hoe hij dagelijks vecht tegen deze problemen. Met zijn verhaal wil Jeansen aandacht vragen voor het slecht functionerende schuldensysteem.

Eén op de vijf jongeren in de schulden

Het verhaal van Jeansen is geen uitzondering, in Nederland heeft één op de vijf jongeren problematische schulden. Het gaat dan vooral om achterstanden bij de zorgverzekering, problemen met toeslagen of boetes van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Jeansen: “Het probleem oplossen kan FunX niet, maar met de aandacht voor het schuldenjaar en de Debt Talk hoopt de zender jongeren een duwtje in de goede richting te geven. Schulden zitten nog steeds in de taboesfeer, en alleen als we beginnen er met elkaar over te praten kan er verandering tot stand komen.”

Waar en wanneer De Debt Talk vindt plaats op 6 februari van 17:00 tot 21:00 uur in het Paard in Den Haag. Aanmelden kan hier. Het blijft een FunX-event, dus ook lekker eten en muziek zullen niet ontbreken. De Debt Talk wordt afgesloten met een gezellige borrel.