Home Muziek Burgerinitiatief ‘EHBO in het voortgezet onderwijs’ donderdag in Tweede Kamer

Burgerinitiatief ‘EHBO in het voortgezet onderwijs’ donderdag in Tweede Kamer

De Tweede Kamer debatteert donderdag 22 april 2021 over het burgerinitiatief ‘EHBO in het voortgezet onderwijs’. Dit initiatief van Schok & Pomp, Radio 10-dj Rob van Someren en het Rode Kruis, kreeg in 2019 ruim 60.000 handtekeningen. De initiatiefnemers pleiten voor het beschikbaar maken van EHBO-training voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. Want dat willen jongeren zelf ook. Meer dan 90% zou graag de kennis en vaardigheden opdoen om levensreddend te kunnen handelen.

Helaas is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat jongeren weten wat ze moeten doen in een levensbedreigende situatie. Slechts 1 op de 6 jongeren in Nederland weet hoe je moet reanimeren of hoe een AED te gebruiken als iemand hulp nodig heeft. Terwijl jaarlijks gemiddeld 1,9 miljoen ongelukken in en om het huis gebeuren. Als meer jongeren weten hoe zij op de juiste manier kunnen helpen, worden levens gered. Eerste hulp verlenen tijdens een noodsituatie vraagt meer dan alleen het beschikken over de juiste kennis en vaardigheden. Zelfvertrouwen is een essentiële voorwaarde om te handelen in een noodsituatie. Een EHBO-training behoort volgens de initiatiefnemers daarom, net als kennis over gezondheid, welzijn en burgerschap, tot de basisuitrusting van jongeren.

Naast acute hulpverlening heeft een EHBO-training ook een breder effect voor de samenleving. Meer kennis over EHBO voorkomt ernstiger leed bij slachtoffers, vermindert de druk op de ziekenhuizen en verlaagt de kosten binnen de zorg.

Het burgerinitiatief kan rekenen op een brede maatschappelijke steun in de Nederlandse samenleving. Maar liefst 60.371 ondertekenaars roepen de Tweede Kamer op om EHBO-onderwijs een vast onderdeel van het lesprogramma te maken in het voortgezet onderwijs.

Arts en oprichter Schok & Pomp, Bernard Leenstra: Alleen al het gebruik van een AED door een omstander halveert het aantal dagen dat een patiënt met een hartstilstand op de IC moet liggen. Ook adequaat handelen bij brandwonden of het herkennen van een herseninfarct kan langdurige zorg van deze slachtoffers voorkomen.”

Radio 10-dj Rob van Someren: Naast mijn werk bij Radio 10 ben ik ook werkzaam als politieagent bij de Eenheid Amsterdam. Het gebeurt te vaak dat wij bij een melding aankomen waar het verschil gemaakt had kunnen worden als omstanders of familieleden hadden geweten hoe zij moeten reanimeren of goede eerstehulpverlening hadden toegepast.”

Directeur van het Rode Kruis Marieke van Schaik: “Ons voorstel richt zich niet alleen op levensreddende vaardigheden zoals een reanimatie. Jongeren leren ook hoe ze moeten handelen bij epilepsie, een herseninfarct, een verstikking of bij ernstige bloedingen en brandwonden. Als we nu investeren in EHBO-trainingen dan hebben we over een paar jaar een samenleving waarin iedereen een ander kan helpen.”

Bron © Radio 10 Foto: Rob tijdens de Reanimatiedag in 2019 © Radio 10

Vorig artikelRazer Invitational – North America begin van Invitational Season 2021
Volgend artikelOvervallers bedreigen stel en hun pasgeboren baby