Home Muziek Apple Music viert nieuwe lijst met 100 beste albums aller tijden

Apple Music viert nieuwe lijst met 100 beste albums aller tijden

© Apple

Vandaag heeft Apple Music de release aangekondigd van een grootse lijst met de 100 beste albums aller tijden van de muziekdienst, opgesteld door deskundigen van Apple Music, een groep artiesten (Maren Morris, Pharrell Williams, J Balvin, Charli XCX, Mark Hoppus, Honey Dijon en Nia Archives) plus songwriters, producers en andere professionals uit de sector. De lijst is opgesteld zonder te letten op de streamingcijfers op Apple Music. Het is een liefdesbrief aan de albums die hebben bijgedragen aan de wereld waar mensen hun liefde voor de muziek in beleven.

Apple Music brengt deze 100 beste albums tot leven met een aftelfeest dat vandaag begint. Tien dagen lang worden er elke dag tien albums ten gehore gebracht. Daarnaast is er een microsite genaamd ‘100 Best’, is er nieuwe en exclusieve content, zijn er speciale afleveringen van Apple Music Radio te beluisteren en nog veel meer. Op de 10e dag wordt tijdens een speciale radio-uitzending de top 10 aller tijden van Apple Music onthuld.

“In de lijst met de 100 beste albums komt alles samen wat Apple Music tot dé dienst voor muziekliefhebbers maakt: deskundigheid, waardering voor verhalen, een ongeëvenaarde muziekkennis en een grenzeloze liefde voor muziek”, aldus Rachel Newman, Senior Director Content en Editorial bij Apple Music. “We werken hier al heel lang aan en we zijn ongelooflijk trots en blij dat we onze lijst nu met de wereld kunnen delen.”

“Het opstellen van de lijst was een geweldig karwei, op twee manieren: het was ontzettend moeilijk, én we konden er al onze passie in kwijt”, zegt Zane Lowe, Global Creative Director van Apple Music en Lead Anchor van Apple Music 1. “We moesten de beste 100 selecteren, een praktisch onmogelijke opgave. Maar het was voor ons als muziekliefhebbers ook prachtig om in deze context echt eens rustig na te denken over de muziek, albums en artiesten waar we van houden. Als deze lijst discussie losmaakt bij muziekfans buiten Apple Music en tot gepassioneerde discussies leidt, dan hebben we ons doel bereikt.”

De eerste 10 albums, die vandaag worden onthuld, geven een idee van de unieke manier waarop Apple Music deze top 100 aanpakt. Zeven van de tien albums komen uit de 21e eeuw, twee uit de jaren negentig en slechts één uit de jaren zeventig, en er komen meerdere genres aan bod. Moderne artiesten als Tyler, The Creator; Robyn; Lorde; Travis Scott; Solange; Burial en meer worden in het zonnetje gezet, plus anderen die deze eeuw hebben beïnvloed met hun muziek.

100. Body Talk, Robyn
99. Hotel California, Eagles
98. ASTROWORLD, Travis Scott
97. Rage Against the Machine, Rage Against the Machine
96. Pure Heroine, Lorde
95Confessions, USHER
94. Untrue, Burial
93. A Seat at the Table, Solange
92. Flower Boy, Tyler, The Creator
91. Listen Without Prejudice Vol. 1, George Michael

“Rondom deze albums zijn allerlei leuke weetjes te ontdekken”, vertelt Scott Plagenhoef, Global Head of Music Programming bij Apple Music. “Zo zijn twee van deze tien albums gepromoot zonder afbeelding van de artiest, maar om tegengestelde redenen: Untrue van Burial omdat deze artiest toen nog anoniem opereerde, en Listen Without Prejudice Vol. 1 van George Michael omdat de artiest toen onder de last van de roem uit wilde komen.”

Ontdekken, leren en delen met vrienden

Samen met de lijst lanceert Apple Music vandaag ook een speciale microsite, die op elk van de 10 dagen wordt bijgewerkt, zodat het aftellen voor de luisteraars makkelijk te volgen is. De nieuwe microsite ‘100 Best’, te vinden op 100best.music.apple.com, biedt diepgaande analyses van de albums, archiefinterviews en meer, en liefhebbers kunnen via de site hun favoriete albums makkelijk delen met vrienden en op hun socials.

Verken 100-91 van de 100 beste albums van Apple Music op 100best.music.apple.com.

Meeluisteren op Apple Music Radio

Op Apple Music Hits zijn er de hele dag door programma’s over de beste 100 albums met presentatoren van Apple Music Radio, en elke dag om 12:00 uur worden er specials uitgezonden. Elke dag verschijnt er nieuwe exclusieve content on demand op Apple Music en Apple Podcasts.

De laatste 10 albums worden onthuld op woensdag 22 mei, met een praatprogramma dat wereldwijd op Apple Music wordt uitgezonden. Gastartiesten Nile Rodgers en Maggie Rogers praten daarin met Zane Lowe en Ebro Darden van Apple Music over de lijst. Lowe maakt ook een speciale DJ-mix in mashup-stijl met nummers van alle 100 beste albums.

Na het aftellen houdt Apple Music de aandacht vast met nog eens een week aan uitzendingen over de 100 beste albums op Apple Music Hits.

Alle artiesten van de 100 beste albums krijgen een award van gestraald geanodiseerd aluminium, helemaal gemaakt van gerecyclede Apple producten, op unieke wijze afgewerkt met PVD-goud. Het design achter op de award is gebaseerd op een vinyl-lp, met de naam van de artiest, de titel van het album en het jaar van verschijnen.

Verken de 100 beste albums van Apple Music op 100best.music.apple.com en neem elke dag een kijkje om de volledig bijgewerkte lijst te zien. Ontvang exclusieve content door @AppleMusic te volgen op TikTok, Instagram, YouTube, Facebook en X.

Bron en foto © Apple