Home Muziek
© AFAS Edisons

De winnaars van een Edison Pop evenals de Oeuvreprijs worden op maandagavond 6 maart 2023 bekendgemaakt en de beeldjes uitgereikt tijdens een besloten show in het AFAS Theater Leusden. Het partnerschap tussen AFAS Software en de Edison Stichting is na een succesvol eerste jaar verlengd met tenminste nog vier jaar. 

De Edison is de oudste nog bestaande muziekprijs in Nederland. De felbegeerde prijs wordt toegekend door een vakjury aan muziekproducties van uitzonderlijke kwaliteit en impact en wordt sinds 1960 uitgereikt. Er zijn 11 categorieën voor de AFAS Edison Pop: Album, Alternative, Dance, HipHop, Hollands, Nederlandstalig, Nieuwkomer, Pop, Rock, Song en Videoclip. Sinds 2010 zijn alle muziekproducties van Nederlandse bodem. 

De vakjury
De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde bepaalt de jury de winnaars. Naast meestemmend voorzitter Wilbert Mutsaers (Head of Music Spotify Benelux) bestaat de vakjury uit Hester Carvalho (muziekjournalist NRC), Martijn Biemans (Music Director Qmusic), Anna Veenstra (Sr. Programmeur Melkweg), Nils Brokerhof (Music Director 100%NL/SLAM!) en Randall Spann (Music Director & muzieksamensteller FunX)

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award, de Duitse Echo Award en de Franse Victoire.

© AFAS Edison