Home Games Spacestation Gaming wint Six Invitational 2020 en Rainbow Six Siege onthult grootse...

Spacestation Gaming wint Six Invitational 2020 en Rainbow Six Siege onthult grootse esportsplannen

Gisteren tijdens de Six Invitational 2020, het grootste Rainbow Six esportstoernooi ter wereld, is Spacestation Gaming gekroond tot kampioen en zijn de esportsplannen van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege voor 2020 en daarna onthuld. Na de volgende Rainbow Six Pro League Finales op 16 en 17 mei in São Paulo, Brazilië, die seizoen XI afsluiten, evolueert de Rainbow Six esportsscene naar een geregionaliseerd programma. Tot slot is ook fase 3 van het pilotprogramma onthuld, het programma dat deelnemende teams ondersteunt met een deel van de in-game inkomsten in de game.

Winnaar Six Invitational 2020

Tijdens de zinderende Grand Final van de Six Invitational 2020 in Montreal versloeg Spacestation Gaming hun tegenstander Ninjas in Pyjamas met 3-2. Ondanks de initiële 1-0 voorsprong van het Noord-Amerikaanse Spacestation Gaming na het winnen van de Upper Bracket, wist Ninjas in Pyjamas dit toch al snel om te toveren tot een 2-1 voorsprong voor het Braziliaanse team. Het luidruchtige publiek in Montreal ging vervolgens achter de Noord-Amerikanen staan en vanaf dat moment waren zij niet meer te stoppen. Uiteindelijk waren er vijf maps nodig om te wereldkampioen Rainbow Six te kronen, maar dat werd uiteindelijk dus toch Spacestation Gaming. Zij namen als winnaar maar liefst $ 1.000.000 mee van de prijzenpot die in totaal $ 3.000.000 bedroeg. Nadat Europese teams twee jaar lang hebben gedomineerd, is dit de eerste keer dat een team uit Noord-Amerika een groot toernooi heeft gewonnen sinds het begin van Rainbow Six Esports.

Het Rainbow Six esportsprogramma gaat regionaal

Hoewel ze allemaal deelnemen aan een coherent, globaal geheel, bepalen de vier bestaande regio’s (Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië-Pacific) vanaf nu zelf hoe het regionale programma eruit gaat zien. Denk hierbij aan het format en hoe het regionale programma past in het wereldwijde programma. Dit is een vanzelfsprekende volgende stap om de successen van elk gebied te verbeteren en om het momentum uit te bouwen dat de afgelopen vijf jaar werd gerealiseerd met Rainbow Six esports. Het ontwikkelen van lokale competities heeft altijd al in Ubisofts DNA gezeten. Met dit nieuwe programma kan Ubisoft zich meer richten op de bijzonderheden van de gebieden en meer diversiteit bieden in de esportsprogramma’s. Dit alles komt samen in een spannende wereldwijde race naar de kwalificaties voor de Six Invitational, hét hoogtepunt van het competitieve jaar van Rainbow Six.

De gevolgen van de veranderingen aan het programma:

 • Vier regionale programma’s die een jaar lang parallel plaatsvinden. Een competitief jaar van Rainbow Six esports, ook wel seizoen genoemd, wordt in vier kwartalen onderverdeeld. De eerste drie kwartalen staan bekend als Stages (fasen) en eindigen allemaal met een Major. Hierin nemen de vier beste teams uit elke regio het tegen elkaar op. Het vierde kwartaal is voor de regionale finales en promoties of degradaties. Alles eindigt met de Six Invitational, waar het beste team ter wereld wordt bepaald.
 • Teams in de regionale programma’s krijgen hun rang op basis van een nieuw, diepgaand puntensysteem dat langdurige goede prestaties beloont.
 • Deelname aan de regionale programma’s en Majors heeft invloed op de wereldranglijst en de reis van de teams naar de Six Invitational.

De Europese competitie bevat maximaal tien teams en borduurt voort op wat de afgelopen jaren is gecreëerd. De Europese nationale programma’s worden nóg belangrijker. Zo ontstaat een gelaagde esportsscene waaraan spelers van alle niveaus kunnen deelnemen. FaceIt en LiveNation zijn Ubisofts productiepartners voor Europese wedstrijden en events. Binnenkort meer over wat dit betekent voor Rainbow Six esports binnen de Benelux.

Fase 3 van het pilotprogramma

Het doel van fase 3 van het pilotprogramma, het programma dat deelnemende teams ondersteunt met een deel van de in-game inkomsten in de game, is het creëren van een volwassen en prettige omgeving voor partnerorganisaties die deelnemen aan de professionele esportsscene van Rainbow Six en voor de teams, spelers en talenten door:

 • Tot wel 44 organisaties wereldwijd te ondersteunen, inclusief alle organisaties die deelnemen aan elke regionale competitie op professioneel niveau.
 • De komende vier jaar actief te zijn, waardoor organisaties voor de lange termijn kunnen plannen.
 • Een ondersteuningssysteem te introduceren met drie niveaus. Zo kunnen de winstaandelen en eisen per organisatie aangepast worden aan hun eisen.

Fase 3 ondersteunt de waardevolle professionele esportsscene op een heldere, prettige en gestructureerde manier. Dit programma herdefinieert wat het betekent om een ‘Pro’-team te zijn in Rainbow Six Siege door hogere eisen te stellen. Fase 3 implementeert een kwalitatief, diepgaand selectieproces. Er worden derde partijen bij betrokken, zodat het evaluatieproces eerlijk en neutraal kan verlopen. Daarnaast wordt over het algemeen 30% van de netto-omzet van de geselecteerde voorwerpen herverdeeld onder de organisaties van fase 3.

Voor meer informatie over fase 3 van het pilotprogramma, bezoek https://www.ubisoft.com/nl-nl/game/rainbow-six/siege/news-updates/7N1J3eGDVRon8q8OCE9kLV/de-introductie-van-fase-3-van-rainbow-six-visie-op-levensvatbare-esports.

Rainbow Six Majors

Tijdens de Six Invitational 2020 werd ook onthuld waar de komende twee jaar Majors plaats gaan vinden:

2020

 • 16-17 Mei, Pro League Finals Season XI: São Paulo, Brazilië
 • Augustus, Major: Noord-Amerika
 • November, Major: Europa

2021

 • Februari, Six Invitational 2021: Canada
 • Mei, Major: Europa
 • Augustus, Major: Noord-Amerika
 • November, Major: Azië-Pacific

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC, onder meer op de Ubisoft Store. Ook is Tom Clancy’s Rainbow Six Siege onderdeel van Uplay+, Ubisofts abonnementsservice voor Windows PC.

* © Ubisoft | Photo Credit: João Ferreira – © Ubisoft | Photo Credit: Peter Chau