Home Reviews boek Stephen King & Owen King – Schone Slaapsters

[Review] Stephen King & Owen King – Schone Slaapsters

DELEN

Iedere auteur heeft z’n eigen bron van inspiratie. Elk boek heeft ook weer een andere inspiratie. Dit idee van Stephen King is niet uit zijn hoofd gekomen, maar van zijn jongste zoon, Owen King. Hij zei tegen zijn vader dat hij een idee had voor een boek, waarop vader Stephen enthousiast reageerde en voorstelde om samen dit boek te schrijven. Daarom staan beiden namen even dikgedrukt op het boek. Misschien dat ze de winst ook gelijk verdelen, maar dat is een ander verhaal.

Over de hele wereld vallen mensen in slaap om niet meer wakker te worden. Gek genoeg overkomt dit alleen vrouwen. Een coconachtig weefsel groeit op hun lichamen. Wanneer men dit weefsel probeert te verwijderen, ontwaken de vrouwen om vervolgens om op agressieve wijze de meest verschrikkelijke schade toe te richten aan hun medemens. Daarna vallen zij weer in slaap. Niemand weet wat dit virus precies inhoudt. Hoe meer het zich verspreidt, hoe meer angst er onder de mensen in het Amerikaanse stadje Dooling ontstaat. In de vrouwengevangenis in het stadje raken langzamerhand alle vrouwen in diepe slaap. Iedereen, behalve Evie Black.

Personages

In slaap vallen met dit boek, zoals er in de titel staat, doe je niet. Het aantal personages is indrukwekkend en krijgen de tijd om zich voor te stellen en te ontwikkelen. De opbouw van het boek heeft daar wel invloed op, het duurt allemaal wat langzaam, maar daardoor wordt de spanning wel opgebouwd.

Het boek heeft een hoog Gevangen (Under the dome)-gehalte. De parallellen met dat boek zijn onmiskenbaar aanwezig. Soms is de gelijkenis zelfs wat al te opvallend. Schone slaapsters is echter beter. Stephen King heeft wel eens de gewoonte een steengoed boek te schrijven met een slap einde. Gevangen was hiervan een schoolvoorbeeld. Ook dit keer is het einde niet echt heel wauw, maar het is meer dan oké en de rest van het boek maakt dit ruimschoots goed. Het is geen sidder-en-beefboek maar wel opnieuw een meesterlijk verteld verhaal waarop schrijvers met de familienaam King blijkbaar patent hebben.