Home Releases Nieuw bij Discovery in februari 2023

Nieuw bij Discovery in februari 2023

© Discovery

Dit zijn de highlights van Discovery en kijk terug of vooruit op Discovery+

Dirty Jobs

vanaf woensdag 1 februari om 21:30 uur 

Mike Row maakt zijn handen weer letterlijk vuil in een nieuw seizoen van Dirty Jobs. Met zijn optimistische en humoristische geest reist hij het land door op zoek naar de smerigste beroepen die er zijn. Om niet alleen verslag te doen, maar ook mee te werken. In al die jaren heeft hij er al veel mogen meemaken, maar er blijken altijd weer nieuwe smerige banen te vinden. Zoals het bedrijf dat oude verwaarloosde buitenzwembaden reinigt en renoveert. Dus staat Mike tot aan zijn knieën in de stinkende drab van stilstaand water vermengd met algen en mag hij daarna meehelpen om het zwembad van een nieuwe vloer te voorzien. In dit nieuwe seizoen is zelfs de zeep vies die Mike tegenkomt. Want voor het bedrijf Clean The World helpt hij mee met het recyclen van oude stukjes zeep die zijn achtergebleven in hotels – en die zien er niet altijd even fris meer uit en zitten veelal vol haren en andere troep. Maar het is wel dankbaar werk, want de gerecyclede stukjes zeep komen terecht bij huishoudens waar vaak geen geld voor hygiëne is, waarmee volgens het bedrijf al vele kinderlevens zijn gered.

> Kijk vooruit op discovery+ vanaf woensdag 25 januari

© Discovery

Opal Hunters: Red Dirt Road Trip

vanaf vrijdag 3 februari om 21:30 uur  

De jonge Australische opaalzoeker James ‘JC’ Curuana is erachter gekomen dat het vinden van de kostbare kleurige edelstenen geen eenvoudig klusje is. Om het echte vak te leren en ervan te kunnen leven, wendt hij zich daarom tot de ervaren opaaldelver Rod Manning die hem gedurende drie maanden aan een extreme crash course onderwerpt. Het brengt de twee opal hunters naar de verste uithoeken van de verlaten outback en zelfs naar het regenwoud van Tasmanië. In Opal Hunters: Red Dirt Roadtrip leert JC alle aspecten van het zoeken naar opaal, inclusief het zelf maken van explosieven. Maar niet alleen de bommen tikken in deze serie, ook de tijd tikt gevaarlijk door. JC staat namelijk op het punt om binnen twaalf weken vader te worden en kan niet zonder cash of kennis terugkeren bij zijn vrouw. Rod belooft hem dat hij tijdens hun roadtrip minimaal 10.000 dollar aan edelmetalen uit de grond gaat halen, ander eet hij zijn hoed op. Een gedurfde weddenschap die al begint te wankelen als ze op hun eerste dag stranden in een overstroomde outback waar de wegen zijn afgesloten. Maar Rod laat ook meteen zien dat hij niet iemand is die zich door enige pech laat tegenhouden.

> Kijk vooruit op discovery+ vanaf vrijdag 27 januari

© Discovery

The Repair Shop

vanaf maandag 6 februari elke maandag en vrijdag om 19:30 uur 

Oude voorwerpen en ontroerende herinneringen komen weer tot leven in een nieuw seizoen van The Repair Shop. Een team van toprestaurateurs buigt zich over een aantal bijzondere items die worden binnengebracht, maar die flink aangetast zijn door de tand des tijds. De eigenaren willen de voorwerpen graag weer terugbrengen in goede conditie, omdat ze er zo’n speciale band mee hebben. Zoals de grasmaaier van rond 1950 die John meeneemt en die nog van zijn opa is geweest aan wie hij zulke fijne herinneringen heeft. Aan metaalbewerker Dominic de schone taak om het verroeste exemplaar weer mooi én werkend te krijgen. Het zijn niet altijd geproduceerde voorwerpen die worden binnengebracht, soms zijn het ook handgemaakte items die daarmee extra persoonlijk waarde hebben. Zoals de zelfgemaakte kleipoppetjes die de broer van Jackie veertig jaar geleden maakte toen hij pas 17 was. Dat bleek een jaar voor zijn tragische dood, waardoor de poppetjes nog meer emotionele betekenis hebben. De fraaie figuurtjes zijn echter in beroerde staat – met enkele gebroken en weer verlijmde ledematen – en Jackie hoopt dan ook dat keramiekexpert Kirsten ze weer de uitstraling kan geven die ze verdienen. Bijzonder is ook het leren paardje dat de vader van Ann maakte toen hij in de Tweede Wereldoorlog een tijdje in een Italiaans ziekenhuis lag. Kan leerexpert Suzie het verweerde paardje weer herstellen en daarmee de dierbare herinnering van Ann aan haar vader extra glans geven?

© Discovery

Abandoned Engineering

vanaf dinsdag 7 februari om 21:30 uur 

Als muren konden praten, zouden veel gebouwen de meest bijzondere verhalen te vertellen hebben. Vooral de bouwwerken uit Abandoned Engineering, het programma dat oude vervallen huizen, fabrieken, constructies en zelfs steden onder de aandacht brengt en hun opvallende geschiedenis vertelt. Zoals het opmerkelijke verhaal van het platform voor de kust van Engeland dat in de oorlog gebouwd werd om de vaarwegen te beschermen, maar in de jaren zestig door een radiopiraat geënterd werd en omgetoverd tot de onafhankelijke vrijstaat ‘Sealand’. Maar het zijn niet altijd glorieuze verhalen die schuilen achter de vervallen gebouwen. Uitermate tragisch is de geschiedenis van het Franse spookstadje Oradour-sur-Glane met zijn ruïnes en uitgebrande kerk. Ze zijn het gevolg van een vreselijke wraakactie door SS-troepen in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. De burgemeester van het gebied – die zelf vijf familieleden verloor in het bloedbad – vertelt in de eerste aflevering van dit nieuwe seizoen van Abandoned Engineering waarom het zo belangrijk is om juist deze vervallen stad te behouden “Als het landschap verdwijnt, verdwijnt ook de herinnering”. 

> Kijk vooruit op discovery+ vanaf dinsdag 31 januari 

© Discovery

Salvage Hunters: The Restorers

vanaf dinsdag 14 februari om 20:30 uur 

De sleutel tot het succes van een goede antiekwinkel is het hebben van uitmuntende restaurateurs. Vandaar dat handelaren als Drew Pritchard een hecht netwerk hebben van meubelmakers, houtbewerkers, stoffeerders en smeden. Hoe ze te werk gaan is weer te zien in een nieuw seizoen van Salvage Hunters: The Restorers. Ook Neville Morris is weer van de partij. Ditmaal wordt de handige smid door Drew ingeschakeld om twee oude gietijzeren kappen van straatlantaarns uit de jaren dertig te bewerken. Drew wil er vloerlampen van laten maken; een ingewikkelde opdracht waarbij Neville zijn creativiteit en kunde de vrije loop laat en Drew helemaal overdondert met het resultaat. Houtbewerker Robin krijgt op zijn beurt een vervallen Ierse voorraadkast uit de 18e eeuw toegespeeld door handelaar Karyn die hoopt dat hij er nog wat van kan maken. En meubelmaker Craig krijgt een wel heel bijzonder item binnen: een terrazza-sofa uit de jaren zeventig die gefigureerd heeft in de scifi-serie Doctor Who. De sofa is echter in zo’n slechte staat dat je je afvraagt of restaureren nog wel zin heeft. Maar als blijkt dat een hersteld exemplaar wel 30.000 pond kan opleveren, wordt het toch wel interessant. Zelfs handelaar Tony had niet gedacht dat hij zo’n waardevol bezit in handen had. Kan Craig er nog wat van maken?

> Kijk vooruit op discovery+ vanaf dinsdag 7 februari 

© Discovery

Outback Opal Hunters

vanaf vrijdag 17 februari om 20:30 uur 

De Nederlandse Lisa is een van de opvallendste nieuwe gezichten in het nieuwe seizoen van Outback Opal Hunters. De 25-jarige onderneemster zou opaal gaan verkopen voor opaaljager Josiah, maar wilde toch eerst met eigen ogen zien hoe de kostbare edelstenen uit de grond worden gehaald. Een bezoekje van drie dagen werd een maand en sindsdien werken de twee Digi Diggers samen om opaal uit hun zelf gegraven mijn te halen. Maar hun eerste prioriteit is om de twee toegangsputten met een ondergrondse tunnel te verbinden, zodat ze altijd een veilige nooduitgang hebben. Waar de Digi Diggers alles met de hand en boor doen, pakken de Bushmen het verderop grondiger aan. Met explosieven proberen ze zich een weg te banen naar glinsterende rijkdom. Een hachelijk klusje, want bij verkeerd gebruik kan hun hele mijn instorten. Grof geschut wordt ook ingezet door de Blacklighters die met hun tientonner Opalzilla graven in de lucratieve grond van Coober Pedy, de opaalhoofdstad van de wereld waar zo’n 70% van de hele wereldvoorraad vandaan komt. Zij hopen met hun moderne machines te vinden wat eerdere generaties over het hoofd hebben gezien. Kunnen zij en de andere opal hunters genoeg vinden om hun investeringen terug te verdienen en voldoende om van te kunnen leven?

> Kijk vooruit op discovery+ vanaf vrijdag 10 februari 

© Discovery

Could Hitler Have Been Stopped?

vanaf zondag 19 februari om 21:30 uur 

Kon Hitler eerder worden tegengehouden? Het is een vraag die historici al langer bezighoudt. Had er eerder opgetreden moeten worden en was de vredelievende strategie van ‘appeasement’ eind jaren dertig wel zo verstandig? In de tweedelige documentaireserie Could Hitler Have Been Stopped? buigen zeven vooraanstaande historici zich over deze kwestie. De documentaire behandelt uitgebreid de debatten, discussies en argumenten over hoe Hitler had kunnen worden tegengehouden. Bovenal onderzoekt de documentaire het falen van politici om de werkelijke dreiging die Hitler vormde te begrijpen. De rollen van Chamberlain, Churchill, Roosevelt en anderen komen uitgebreid aan bod. Daarbij belicht de documentaire het weinig bekende feit dat de Chinezen tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen de tien en vijftien miljoen oorlogsslachtoffers hadden en in hoge mate hebben bijgedragen aan de nederlaag van Japan. De bijzondere rollen van Groot-Brittannië in 1940, de Verenigde Staten vanaf 1941, de Russen tussen 1941 en 1945, China van 1937 tot 1945 en het verlies van het Britse rijk komen ook gedetailleerd aan bod.

> Kijk vooruit op discovery+ vanaf zondag 12 februari 

© Discovery

Bron en foto © Discovery

Vorig artikelNieuw bij TLC in februari 2023
Volgend artikel24Kitchen Highlights Februari 2023