Home Nieuws Sport Nieuws Het Gouden Boek van de Beker met de Grote Oren 1955-1992 nu...

Het Gouden Boek van de Beker met de Grote Oren 1955-1992 nu verkrijgbaar + WIN!

© Willems Uitgevers

Het is dit jaar op de kop af dertig jaar geleden dat de laatste editie van het échte Europese kampioenenbal werd gespeeld. Met de opkomst van de Champions League zou de topvoetbalwereld veranderen in een business model.

Een doorn in het oog van voetbalschrijver, Raf Willems. Hij besloot ‘Het Gouden Boek van de Beker met de Grote Oren 1955 – 1992’ te schrijven en menig voetballiefhebber zal blij zijn met dat besluit, want wát is het een leuk boek geworden. ‘Het Gouden Boek van de Beker met de Grote Oren 1955–1992’ verschijnt zeer binnenkort, maar is al te bestellen via https://boeken.cafe/boek/het-gouden-boek-van-de-beker-met-de-grote-oren-1956-1992-raf-willems/

In 1992 won FC Barcelona – onder leiding van coach Johan Cruijff – in het Wembley Stadium met 1-0 van Sampdoria Genua en daarmee kwam een einde aan wat Willems aanduidt als het échte kampioenenbal. Wie La Coupe des Grandes Oreilles wilde winnen, moest ofwel kampioen van zijn land worden, ofwel getriomfeerd hebben in de finale van het seizoen voordien. Tussen 1956 en 1991 werd er ook volgens de klassieke regels gevoetbald: twee duels, ‘uit en thuis’. Geen achterpoortjes, wél alles of niets. Alleen in het seizoen 1991-1992 werd voor het eerst geëxperimenteerd met groepsmatchen.

Op 12 juni 1956 liet Alfredo di Stefano namens Real Madrid in het kolkende Parc des Princes de eerste Cup with the Big Ears triomfantelijk in het avondlicht schitteren. De kalende Argentijnse duivelskunstenaar besefte niet dat hij daarmee een beslissende omwenteling in de voetbalgeschiedenis symboliseerde. De Europacup der Landskampioenen was geboren. Een tijdperk van passie, magie, corruptie en tragedie trad in. Tegen dit fascinerende decor verzoenden volkeren zich met elkaar, wisten roemrijke sporttriomfen politieke vernederingen uit of werd voetbal ‘oorlog’. De popmuziek deed zijn intrede in de stadions en er werden vergelijkingen getrokken tussen voetbal en culturele uitingen als theater, literatuur en dans. Duizenden raakten in de ban van dit avontuur en konden zich nooit meer ontdoen van deze obsessie.

Traditionele voetbalverenigingen kregen een internationale uitstraling: Real Madrid, Benfica Lissabon, AC Milan, Internazionale Milaan, Celtic Glasgow, Manchester United, Feyenoord, Ajax, Bayern München, Liverpool FC, Hamburger Sport-Verein, Juventus Turijn, Porto FC, PSV, FC Barcelona. Zij danken allemaal hun glorie aan de Beker met de Grote Oren.

Raf Willems (1960) is naast uitgever auteur van boeken en blogs over voetbal. Zowel over het mondiale als het Belgische spel om de bal. Maar toch vooral gepassioneerd door die Beker met de Grote Oren, de bijnaam voor de Europacup der Landskampioenen. Willems over zijn fascinatie én zijn boek(en): “Mijn fascinatie ontstond op mijn achtste, in mei 1968, toen ik mijn eerste match op de zwart-wit-televisie van mijn ouders volgde en ik de weergaloze George Best – the fifth Beatle – ontdekte tijdens de finale tussen Manchester United en Benfica Lissabon. Ik verzamelde vanaf dat moment tijdschriften, krantenknipsels en jaarboeken over de ‘Europa Cup’. Vroeg of laat zou ik mijn eigen verhalen schrijven, zo prentte ik mezelf in. Die jongensdroom werd werkelijkheid in 1995. Toen bood ik, naar aanleiding van de veertigste verjaardag van de Europa Cup der Landskampioenen, een serie historische artikelen aan bij het Nederlandse weekblad Voetbal International. Het resulteerde in mijn eerste boek over voetbal: ‘De beker met de Grote Oren. Een persoonlijke kroniek van veertig jaar Europa Cup.’ Het werd een ‘work-in-progress’. In 2005 verscheen ‘Vijftig jaar Europa Cup 1955-2005 en in 2015 rolde ‘De geschiedenis van de Beker met de Grote Oren 1955-2015’ van de persen.

Tussendoor reisde ik door het continent en bezocht vrijwel alle voetbalmetropolen. Op Porto en Belgrado na deed ik alle steden van de winnende clubs aan. Ik publiceerde in 2009 het zogenaamde grote verhaal van de 35 beste Europese voetbalclubs, in de vorm van een cultuurhistorische schets: ‘Europese Topclubs. Meer dan een spel’. Ruim vijftig voetbalboeken na mijn eerste in 1995 is het tijd voor een nieuw project, bij de dertigste verjaardag van de laatste editie. Ik heb ervoor gekozen om elke jaargang te belichten aan de hand van de winnaar of van een opvallende verliezer. En om op deze wijze een inzichtelijk portret te schrijven. Ziedaar Het Gouden Boek van de Beker met de Grote Oren 1955-1992. Deze geschiedenis verdient het om bewaard te blijven.”

‘Het Gouden Boek van de Beker met de Grote Oren 1955-1992’ wordt uitgegeven door Willems Uitgevers en is bij alle reguliere boekhandels te koop óf te bestellen via https://boeken.cafe/boek/het-gouden-boek-van-de-beker-met-de-grote-oren-1956-1992-raf-willems/ ISBN: 9789493242838| Paperback, 288 pagina’s | Prijs: € 30

Wij geven Het gouden boek van de beker met de Grote Oren weg

3 x exemplaren (staat onder categorie gadgets)

LET OP! ZORG DAT JE INGE LET OP! ZORG DAT JE INGELOGD BENT, ALLEEN MEMBERS MAKEN KANS!


1. Kies hieronder de juiste categorie en een Winactie.
2. Klik op 'deelnemen' en je doet automatisch mee met deze actie!
3. Zorg wel dat je gegevens correct zijn ingevuld!

Bron en foto © Willems Uitgevers

Vorig artikelMet een knallend Startschotgala is het festivalseizoen geopend 
Volgend artikelSamenwerking MVV Maastricht en onderzoekers, studenten Zuyd Hogeschool